Astronautika: misije

Ujedinjeni Arapski Emirati nameravaju da jula 2020. pošalju prema Marsu kosmički aparat "Nada" (Hope), rekao je menadžer ovog projekta Omran Šaraf na forumu o kosmičkim projektima koji je krajem januara održan u Dubai.

Sonda će leteti do Crvene planete sedam meseci i treba da stigne na orbitu oko Marsa početkom 2021. Visina orbite će iznositi 22,000km x 44,000km, dok će period jednog obilaska biti oko pet časova.

U fokusu emiratskog aparata su izučavanja atmosfere i klime Marsa a očekivani obim informacija koji treba da bude dostavljen na Zemlju će iznositi do jednog terabajta. Nad projektom će u početnoj fazi, koja je već u toku, raditi 70 lokalnih naučnika i inženjera, dok će u finalnoj fazi 2020. ovaj broj porasti na 150.

Faza preliminarnog projektovanja je završena i uskoro treba da budu obavljene tzv. "kritične analize" projekta na osnovu kojih će biti određeni sledeći koraci u ovom projektu.

Ukupna masa aparata "Nada" sa gorivom iznosi 1500kg, širine je 2,37m (bez sunčevih panela) a visine 2,9m. Kapacitet njegovog sistema za prenos podataka je 1,6 mebajta u sekundu u vreme kada je Mars najbliži Zemlji uz primenu oštro usmerene antene prečnika 1,5m.

Tri sunčeva panela električne snage 600W će snabdevati sisteme sonde električnom energijom. Navigacioni sistem uključuje zvezdane i sunčeve senzore, dok je struktura aparata izrađena primenom aluminijumskih panela izrađenih u obliku pčelinjeg saća. Pogonski sistem ima šest većih raketnih motora potiska 120N (Njutna) za ubrzavanje i usporavanje aparata, dok će se osam malih motora potiska 5N koristiti za složeno manevrisanje aparata "Nada" na orbiti oko Marsa. 

info science objectives

Kosmički aparat "Nada"

Marsijanski aparat "Nada" od naučnih instrumenata nosi digitalnu kameru za izradu kolor fotografija visoke rezolucije, infracrveni spektrometar za merenje temperaturnih devijacija i praćenje leda, vodene pare i prašine u atmosferi i ultraljubičasti spektrometar koji će proučavati gornje slojeve atmosfere i tragati za kiseonikom i vodonikom koji napuštaju atmosferu i odlaze u slobodan kosmos.

Naučna misija na orbiti Marsa treba da traje dve godine, uz nadu da može biti produžena za još dve dodatne godine.

Projekat "Nada" se razvija kao deo programa Federalne kosmičke agencija UAE koja je formirana 2014. Ovo je prvi projekat međuplanetarnog aparata na kome radi jedna arapska država.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...