40adnosOve godine navršilo se četiri decenije od kako je osnovano Astronomsko društvo „Novi Sad“ - ADNOS. Za te četiri decenije desetine hiljada mladih i starih, studenata i đaka, ljudi najrazličitijih zanimanja, čitav jedan grad, prošao je kroz opservatoriju i planetarijum ovog astronomskog društva. Mnogi od njih dobili su u Adnosu prva znanja o najstariojoj nauci - astronomiji. Nije mali broj onih koji su baš u ovom društvu zadojeni naukom i zatim krenuli na studije astronomije ili njoj neke srodne nauke. Ima i onih članova Adnosa koji danas uspešno razvijaju karijeru naučnika u SAD, Kanadi, Australiji, Japanu, Nemačkoj...

logoAPAS17-18-433

Svi Novosađani i njihovi gosti tokom poslednje četiri decenije upravo preko teleskopa Adnosa i uz predavanja članova ovog društva bili su u prilici da isprate sve iole važne nebeske događaje: pomračenja Sunca i Meseca, trenzite Venere i Merkura, interesantne konstelacije planeta. Putem predavanja u planetarijumu imali su prilike da upoznaju istoriju astronomije, da nauče sazežđa, da shvate šta su to crne rupe, tamna materija i energija, od čega je satkan čitav svemir i uostalom, svako od nas.

Povodom velikog jubileja ADNOS organizuje konferenciju pod nazivom: „Amaterska i profesionalna astronomija Srbije“. Konferencija će se održati 17. i 18. maja, u planetarijumu Društva na Petrovaradinskoj tvrđavi. Među najavljenim gostima konferecije, pored predstavnika svih domaćih astronomskih društava, nalaze se profesionalni astronomi, fizičari, profesori sa univerziteta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu itd.

tvrdjava
Petrovaradinska tvrđava. Na njoj je, između ostalog, i planetarijum AD "Novi Sad"

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...