7. dan (četvrtak)

Već u 17 sati profesor Josip Prević i učenica Tonka Vacka održali su radionicu u Osnovnoj školi kojoj je tema bila Teorija velikog praska.

Da bi to učenicima objasnili bilo im je potrebno i dvadesetak balona i desetak ravnala i naravno jaka pluća. Tako su učenici shvatili kako se svemir širio napuhujući balone sa obilježenim točkicama koje su predstavljale galaksije.

10da-1 10da-2
Pažljivi slušaoci radionice  Predavačica Tonka Vacka

U 19 sati već je dvorana Hrvatskog doma bila puna do posljednjeg mjesta. Po peti puta u Daruvaru predavanje je držao Korado Korlević koga nikome ne treba posebno predstavljati. Ovaj puta predavanje je imalo naziv Zvjezdane staze – sljedečih 2,75 milijuna godina.

Korado nam je pričao o propastima civilizacija i kultura kao što su egipatska, helenistička, majanska i drugih koje su propale nakon svog procvata i što je tomu bio razlog.

Pričao nam je o mogućim scenarijima propasti naše civilizacija koja je neminovna ali ipak postoji više scenarija. Kao bi se to ljudi otisnuli u svemir,onako ozbiljnije, gradeći ogromne svemirske brodove u orbiti oko zemlje pomoću materijala od asteroida i praktički printajući dijelove same letjelice. Naravno da bi to bili generacijski brodovi bez obzira koje pogone imali.

Jest da je predavanje bilo malo pomalo deprimirajuće na što je Korado rekao da ima i crnjih predavanja ali uz dugotrajni pljesak prisutnih i mnoga pitanja bilo je to jedno od najdužih i najzanimljivijih predavanja. ( Sada upravo organiziram grupnu psihoterapiju jer smo svi u depri na spomen kraja civilizacije već 2030 godine)

10da-3 10da-4
Korado Korlević Župan se upisuje u knjigu utisaka

8.dan (petak)

Uz najavu Marina već u 9 sati prije podne da kuri na 39 celzija i da ne zna dali da krene,dan mi je počeo prekrasno. Ipak na nagovor i obećanje da ću mu organizirati hitnu krenuo je na put do Rijeke gdje je ukrcao Gregora pa za Daruvar.

Daruvar diže iz mrtvih to sam znao ja ali sada zna i Marino, u 19 sati je započelo predavanje.

Gregor Srdoč kojem je kao najava bio Marino Tumpić za počeli su predavanje pod nazivom Potraga za promjenjivim zvijezdama.

Mogli smo saznati kakve to sve zvijezde čudne „žive“ u svemiru i kako je to Gregor otkrio već više od 4000 promjenjivih zvijezda.

Kako bi svatko od nas pomoću podataka koji su dostupni na internetu mogao pronaći koju promjenjivu zvijezdu i biti upisan u povijest kao otkrivač jedne zvijezde u svemiru.

10da-5 10da-6
Marino i Gregor Sa fanovima

9. dan (subota)

10 sati - Dan je započeo postavljanjem izložbe Astro Expo. Bilo je učesnika koji su samo izložili opremu a bilo je tu i eksponata koji su bili na prodaju. Učenici Tehničke škole izložili su i dva opaka robota vlastite izrade, Sandrino je izložio na prodaju hrpu maketa teleskopa, Nenad ne složene makete aviona a bilo je tu i teleskopa i dijelova opreme. Uglavnom za prvi puta smo zadovoljni a i tržilo se ponešto.

10da-7 10da-8
Štand AD Kumova slama Sandrinove makete teleskopa
10da-9 10da-10
Roboti – Tehnička škola Daruvar Dag priprema svoj štand

17 sati

Posjet Daruvarskoj pivovari najstarijoj pivovari na Balkanu koja posluje na istom mjestu od prvog dana početka proizvodnje, gdje nam je Krešo pričao o pivu onako zaljubljeno kao što mi znamo pričati o zvijezdama. Naravno da smo i degustirali daruvarsko pivo tokom obilaska proizvodnih pogona.

10da-9a 10da-11
U proizvodnji Hvala Kreši Mariću na naučenom o pivu

19. sati - Zadnje predavanje u ovogodišnjim 10DA održao je naš najmlađi predavač. Sandrino.

Sandrinu Požežancu iz Virovitice, učeniku gimnazije, je ovo već 3. predavanje na Deset dana astronomije u Daruvaru tako da ga Daruvarčani i svi astronomi amateri već poznaju i znaju da će biti zanimljivo.

Ovaj puta je tema bila Zvjezdana mitologija. Saznali smo sve o Perzeju ratniku sa letećim sandalama, Kasiopeji mami Andromede, Andromedi kčeri, Cefeju ocu, Orionu najboljem lovcu i njegovim psima Siriusu i onom drugom manjem, Škorpionu koji tjera Oriona preko neba i koji mu je došao glave piknuvši ga u petu i koliko u sve to ima umiješane prste Zeus koji se baš nije proslavio svojim božanskim statusom već je bio osvetoljubljiv pa i promiskuitetan i nimalo „božanski“.

10da-12 10da13
Sandrino Najmlađi slušaoci

Još Sandrino nije završio predavanje na trgu su postavljeni teleskopi i upereni u nebo. Točno u 20 sati ugašena je gradska javna rasvjeta u sklopu akcije Earth Hour kojoj se pridružilo preko 50 gradova u Hrvatskoj. Građani su imali priliku pogledati kroz teleskop i pogledati Jupiter i njegove šare i Crvenu melju na njemu. Malo pred paljenje rasvjete izvirio je i Mars iznad krova i zamolio da se i njega malo pogleda. Sve što ih je zanimalo zainteresirani su mogli saznati od Saše (Beorna), Ivana iz Koprivnice, Aleka iz našeg AD-a i još mnogih prisutnih astronoma amatera koji su nesebično dijelili svoje znanje o svemiru.

10da-14 10da14
Ivan iz Koprivnice Vidi se Jupiter i njegovi mjeseci

Naravno da ekipa forumaša sa Zvjezdarnice com nije mogla odoljeti prekrasnom noćnom nebu koje se pokazalo u svoj svojoj ljepoti te je otišlo na Petrov vrh nedaleko od Daruvara snimiti koju fotku nebeskih objekata koji su ih mamili iz beskonačnosti.

Mi ostali otišli smo uživati na domjenku priređenom za kraj 10DA više kao gastronomi a manje kao astronomi uz druženje do kasnih ili bolje rečeno ranih sati. Svi prisutni kojih je bilo iz Zagreba, Rijeke, Vidulini (ne Vidulina), Omišlja, Koprivnice, Varaždina, Čakovca, i još možda nekih mijesta koje sam zaboravio pa se ispričavam, obećali su da se vidimo dogodine na šestim Deset dana astronomije u Daruvaru.

10da-15 10da-nn
10da-16 10da-17

10.dan (nedjelja)

18 sati - Završno sijelo pod nazivom Čovjek u Svemiru – jučer, danas, sutra… imali smo mi članovi AD kumova slama i naša dva vjerna prijatelja iz Virovitice Danijel i Sandrino. Naravno da je glavna tema bila proteklih 10DA koje smo analizirali dan po dan. Pokušali smo naći što je moglo biti bolje i zaključili da će šesti 10DA astronomije sigurno biti ako bude nas i biti će još bolji.

10da-18 10da-19
Saša na sijelu Ljubica i Tanja

Vidimo se dogodine!!!


 Još tri dana...4, 5, 6...

Prva tri dana 10DA

10 dana astronomije - Tijana Prodanović

Ostale fotografije potražite ovde10 dana astronomije - 2014 - program

Deset dana astronomije - 2014

Deset dana astronomije 2013. 

Deset dana astronomije 2013. (ii)

Još tri dana DDA 2013.

Petak na DDA 2013.

Daruvar: 10 dana astronomije 2012

Daruvar - deset dana astronomije 2011


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...