ZAVRŠENA KAMPANJA PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA RAD

ASTRONOMSKOG DRUŠTVA ORION

U nedjelju, 19.01.2014. u 09:00 sati je završena dvomjesečna akcija prikupljanja sredstava u okviru globalne kampanje pod nazivom “Vratimo astronomiju u Bosnu i Hercegovinu”. Kampanju je aktivno i sa puno energije i entuzijazma, vodila naša inostrana članica, dr Tea Temim, koja trenutno radi u NASA-i. Ukupno je bilo 308 donatora, a u Sarajevu je održan je i koncert rok grupa Billy Andol, Strava Škola i KZU Ole Ole, PZU Oje Oje pod nazivom “Astro mange”. Sredstva od ulaznica su uplaćena u ukupni fond. Prikupljeno je 16.911 US\( i pređen planirani prag od planiranih 15.500 US\). Donacije su pristigle sa svih kontinenata, iz regije i iz BiH

Glavni cilj kampanje bilo je prikupljanje sredstava koja će omogućiti nesmetani rad Astronomskog društva Orion u Sarajevu. Istovremeno, time je dato vrijeme i prostor njegovim članovima da se mogu posvetiiti akcijama u cilju obnove Astronomske opservatorije, a ujedno obavljati svoju redovnu djelatnost na širokoj popularizaciji ove nauke u javnosti, posebno među mladima.
Sl.1 AM
Dr Tea Temim i Muhamed Muminović

Na završetku kampanje, želimo se u ime Astronomskog društva Orion zahvaliti svima koji su razumjeli naše probleme i podržali akciju povratka astronomije u Bosnu i Hercegovinu. Prikupljena sredstva (po odbijanju procenta za usluge portala Indigogo preko koga je išla kampanja) poslužit će za osnovne, bazične aktivnosti Astronomskog društva u naredne 2 godine. Plan nam je kontinuirana aktivnost kroz što veću popularizaciju astronomije u BiH. Istovremeno, intenzivirat ćemo napore za ostvarenje našeg osnovnog cilja – obnove opservatorije. Planiramo realizaciju različitih astronomskih aktivnosti kao što su javna posmatranja neba i nebeskih pojava, organizaciju kurseva za učenike i studente, nabavku sitne opreme, održavanje bosansko-hercegovačke meteorske mreže i slično. Izradit će se finalni projekat obnove opservatorije i pokrenuti snažna kampanja na pronalaženju donatora. Tu gledamo na EU, na ambasade pojedinih država koje pomažu nauku i obrazovanje, UNDP itd.

Sl
Astronomska opservatorija u Sarajevu nekad i sad


Kampanja na prikupljanju sredstava za AD "Orion"


 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...