U petak 16. avgusta održano je treće javno posmatranje iz astronomije u okviru projekta “Nebo za sve”. Obala Rasine je odabrana kao lokacija gde veliki broj sugrađana provodi slobodno vreme. Cilj projekta je i da se ukaže na problem svetlosnog zagađenja, a pošto navedena lokacija ima svetiljke, ideja je bila da se posetioci upoznaju sa problemima koje svetiljke takvog tipa zadaju astronomima i da se ukaže na moguća rešenja. Posmatranju je te večeri prisustvovalo preko 40 posetilaca koji su imali prilike da se upoznaju sa noćnim nebom.

11
85

Za posmatrače korišćena su dva teleskopa udruženja i dva dvogleda. Mesec je bio najzanimljiviji objekat za posmatranje jer su prisutni imali prilike i da ga fotografišu svojim fotoaparatima i mobilnim telefonima. Nažalost zbog svetlosnog zagađenja sa navedene lokacije nismo uspeli druge objekte da posmatramo. Takođe, prisutni su imali prilike da nauče neka od sazvežđa noćnog neba i kako da pronađu severnjaču na noćnom nebu.

Pošto je 14. avgusta došlo do eksplozije zvezde u sazvežđu Delfina, odlučeno je i da se napravi fotografija ove zvezde. Fotografija je uprkos svetlosnom zagađenju uspešno snimljena sa Nikon D3100 fotoaparatom.

U subotu 17. avgusta sa početkom u 21 čas organizovano je još jedno javno posmatranje za sugrađane u okviru projekta “Nebo za sve”. Na početku večeri, skoro 100% pokrivenost neba oblacima nije obećavalo da će veče biti zanimljivo i produktivno. Kroz nekih 20 minuta oblaci su se u potpunosti razišli pa je psomatranje moglo da krene. Posmatranju je prisustvovalo oko 20-ak sugrađana.

Lokacija sa koje smo organizovali posmatranje je bila uobičajna lokacija svih akcija Eureke. Nažalost u budućem periodu odatle nećemo moći više posmatrati nebo na nivou kao ranijih godina, jer će se tu graditi Njegoševa kapela. Takođe postavljen je i reflektor koji smeta za astronomska posmatranja. Naravno tu su prisutni i problemi reflektora sa teniskih terena, u podnožju brda, ali i reflektori sa fudbalskog igrališta u parku Bagdala. Takođe i Mesec koji se nalazi u fazi druge četvrti je dodatno otežao samu akciju.

Iako su uslovi bili jako loši, posetioci su uspeli pored Meseca mogli da posmatraju i M13 zvezdano jato u Herkulesu, M57 planetarnu maglinu u sazvežđu Lire i HaHi razvejana. Tokom večeri posetioci su fotografisali Mesec svojim aparatima i mobilnim telefonima, a takođe naučili su i nešto više o sazvežđima na noćnom nebu.

Projekat “Nebo za sve” realizuje se u ovkiru projekta “BeEverGreen” Trehouse organizacije, pod pokroviteljstvom ambasade SAD-a u Srbiji. Fotografije sa ovih akcija možete pogledati na sajtu udruženja u galeriji.

Dva priznanja povodom Dana mladih za Eureku

Dan mladih
slika 1

AU “Eureka” od svog osnivanja je okrenuto ka promociji astronomije i nauke pre svega među mladima. Članovi udruženja od osnivanja, pa i inicijatori su bili mladi. Zbog velikog truda i zalaganja koje AU “Eureka” ulaže u cilju promocije nauke u Kruševcu, udruženje je povodom Dana mladih dobilo dva priznanja.

Prvo među priznanjima dodeljeno je 12. avgusta u Mozaik sali uprave grada Kruševca. Nagradu su dodelili Gradska uprava, Odeljenje za društvene delatnosti i Kancelarija za mlade. Eureka je bilo jedno od 15 udruženja i institucija u gradu koje su dobile zahvalnicu za rad sa mladima u gradu. AU “Eureka” je zahvalnicu dobila za zalaganje na polju promocije i popularizacije nauke u Kruševcu među mladima. Nagradu je uručio načelnik gradske uprave Bojan Bjelanović. U ime udruženja zahvalnicu je primio Zoran Tomić, a dodeli su prisustvovali i Sanja Jovanović, David Todorov, Aleksandar Ristić i Darko Jovanović.

Narednog dana članovi Eureke su otišli u Beograd na dodelu nagrada Mladgrad 2013. Ova nagrada se dodeljuje četvrtu godinu za redom sa ciljem da se promovišu i pohvale aktivnosti pojedinaca i grupa na cilju poboljšanja uslova za kvalitetan život mladih i za rad sa mladima u Srbiji. AU “Eureka” je ove godine nominovano od strane svojih članova u kategoriji organizacija koje su poboljšale saradnju između mladih i lokalnih samouprava. AU “Eureka” je bilo jedina organizacija iz Kruševca koja je nominovana. Ove godine dodeljeno je posebno priznanje udruženju za rad na ovom polju i da napomenemo da je Eureka bila jedno od tri udruženja koje su na svečanosti dobile priznanja. Grad Kruševac je pomogao udruženju da primi nagradu obezbedivši prevoz do Beograd, dok je ekipa RTK-a ispratila celokupan događaj.

Dodeljena priznanja za članove AU “Eureka” znače puno jer govore da se poštuju i vrednuju napori i energija koja se ulaže da se promeni situacija u lokalnoj zajednici i promoviše nauka u Kruševcu i Srbiji. Takođe, nagrada nam predstavlja i veliku opomenu da u narednom periodu još više i bolje radimo na polju promocije nauke u gradu.

Fotografije sa dodele zahvalnica možete pogledati putem sledećeg linka, kao i fotografije sa dodele posebnog priznanja. Više o nagradi Mladgrad za 2013. godinu možete pogledati na sajtu Građanske inicijative. Više o dodeli zahvalnica u Kruševcu možete pogledati na sajtu RTK.


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Siniša, ovaj sajt nije moj, ja sam samo... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Dobijate besplatno već četvrt veka... 2 dana ranije
  • Sveta said More
    Pa i nije dat odgovor na pitanje. Tačno... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    Dragane, bilo bi lepo, da uvedete i... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... Pre 1 nedelje

Foto...