poster-bw2013Šesti po redu naučni skup Balkan Workshop BW2013 – "Iza Standardnih modela", u okviru obeležavanja desetogodišnjice rada Mreže matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu (SEENET-MTP), biće održan u Vrnjačkoj Banji, od 25. do 29. aprila ove godine.

Prva tri dana posvećena su naučnim problemima iz oblasti fizike čestica i kosmologije. Četvrtog dana skupa biće organizovana serija okruglih stolova sa predavačima i učesnicima iz Centralnoevropske inicijative (CEI), UNESCO, Evropskog fizičkog društva (EPS), Balkanske unije fizičara (BPU) i drugih. Uže naučne oblasti koje će biti razmatrane na BW2013 su fizika čestica (u svetlu otkrića Higsovog bozona), kosmologija, kvantna gravitacija, teorija struna itd.

BW2013 će okupiti oko 80 eksperata i mladih istraživača iz Evropskih zemalja u cilju razmatranja otvorenih problema i perspektiva glavnih tema ovog naučnog skupa.

Serija Balkanskih naučnih skupova čini važan deo originalnog projekta (Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics) SEENET-MTP mreže, osnovane u Vrnjačkoj Banji 2003. godine, u okviru Balkan Workshop-a BW2003, uz podršku WIGV inicijative prof. Juliusa Vesa i uz pokroviteljstvo UNESCO. Osim u Vrnjačkoj Banji ovi naučni skupovi održavani su u Kladovu (2007. god.), Beogradu i Nišu (2009. god.) i Donjem Milanovcu (2011. god).

Mreža je način povezivanja naučne zajednice Jugoistočne i Zapadne Evrope i sveta. Tokom deset godina postojanja, SEENET-MTP je podsticala zajednička istraživanja, realizovala 15 međunarodnih naučih i naučno-obrazovnih projekata u kojima je učestvoalo preko 1000 istraživača i studentata, i nastojala da doprinese razvoju atmosfere saradnje u ovom delu sveta sa svetskom naučnom zajednicom. Doprinos razvoju naučnog podmalatak na lokalnom nivou bila je skoncetrisan ka formiranju i podršci jedinstvenom obrazovnom ogledu "Odeljenju za učenike sa posebnim skolnostima za fiziku i prirodne nauke u Nišu".

Mreža okuplja 20 univerziteta, fakulteta i instituta iz 11 zemalja regiona, kao i 14 partnerskih institucija širom sveta, i ima preko 300 individualnih članova. Od svog osnivanja aktivnostima SEENET-MTP mreže koordinira Departman za fiziku PMF Niš, sa stalnom Kancelarijom od 2009. godine.

Naučni skup BW2013 organizuju PMF Univeriteta u Nišu i SEENET-MTP u saradnji sa Departmanom za Teorijski fiziku CERN iz Ženeve, Univerzitetom Ludvig Maksimilijan i Institutom Maks Plank iz Minhena, Međunarodnom školom za napredne studije (SISSA) i Međunarodnim centrom za teorijsku fiziku (ICTP) iz Trsta, Kancelarijom UNESCO iz Venecije i Društvom fizičara Niš kao lokalnim koorganizatorom.

Finansijsku podršku organizaciji skupa su obezbedili CEI i ICTP Trst, UNESCO Office Venecija, uz pokroviteljstvo i podršku Evropskog društva fizičara (EPS). Očekuje se podrška Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj i Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu.

Više informacija o BW2013 možete naći na zvaničnom sajtu, a aktivnosti mreže možete da pratite na sajtu  SEENET-MTP.

Milan Milošević
Author: Milan MiloševićWebsite: http://www.svetnauke.org

Urednik i osnivač sajta Svet nauke. Doktorirao teorijsku fiziku i radi kao docent na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu. Najviše ga interesuje astrofizika, kosmologija i inflacija, a najveći deo svog slobodnog vremena posvećuje popularizaciji i približavanju nauke mladima. Dugogodišnji borac za razotkrivanje astrolagarija i ostalih kvazinauka na Internetu, i šire.

Neki tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Istovremeno i fascinantno i jezivo.... 20 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Hehe,eto našeg i vašeg... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    U početku sam je pratio, posle sam... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Da, svi su "približno toliko" sa... 4 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Broj milijardera ubrzano raste, ali ni... 5 dana ranije

Foto...