Marshac-240Marša Ajvans (Marsha Ivans) je veoma simpatična iako neupadljiva žena. Niskog je rasta, sitne i krhke konstitucije. Ako je po izgledu ja bih rekao da je učiteljica iz nekog predgrađa. Međutim, ta sićušna žnica zapravo astronaut veteran. Pet puta je letela u svemir i boravila na Svemirskoj stanici ukupno više od 55 dana.

Rođena je u Baltimoru 1951. godine, sa 22 godine postala je inižinjer kosmonautike, zatim se zaposlila u Nasinom Džonsonovom svemirskom centru. Jedno vreme je radila kao ko-pilot, a zatim je, 1984, postala astronaut-kandidat. Nakon toga letela je šatlovima i više puta boravila na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ovo su njene misije: STS-32 (1990), STS-46 (1992), STS-62 (1994), STS-81 (1997), i STS-98 (2001).

Posle 2001. postala je biši astronaut i od tada, kao jedan od veterana letova u kosmos, obilazi Zemljinu kuglu i drži predavanja. Juče je bila u Novom Sadu.

Marsha-SS-1 Marsha-SS-2
Fopto: S. Stojanov

U Novom Sadu Marša Ajvans, kao gost Prirodno-matematičkog fakulteta, predavanje je održala u prepunom amfiteatru broj jedan.

Bilo je prijatan doživljaj slušati uživo ovu američku astronautkinju. Govorila je tečno, odmerenim ritmom, bez zastajkivanja, poštapalica i lapsusa, lakim engleskim. Profesinalno. Njena prezentacija je tekla glatko i u sekundu pratila njeno izlaganje.

Marsha3

Možda su malo više očekivali jedino oni koji već dobro poznaju svemirsku stanicu i prate njenu sudbinu. Po njima, u izlaganju je moglo biti malo više „nauke“. Ostali su bili više nego zadovoljni i kraj predavanja je obeležio dugi, snažan, iskren aplauz. 

DSCN2053

Marša Ajvens govori o svom letenju u svemir:

Na žalost, izgleda da niko nije napravio tonski zapis predavanja Marše Ajvans . Ali postoje zapisi nekih njenih ranijih predavanja, a jedno od njih je ovo:

Marsha Ivins Weightless hair
 Zvanična fotografija Marše Ivins u vreme dok je bila astronaut Ako rado gldate fotografije sa ISS, onda ste ovu verovatno videli. Na njoj je Marša Ivins. Bez gravitacije njena kosa se raširila.

Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 4 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 6 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 6 dana ranije

Foto...