Istraživačka stanica Petnica je raspisala konkurs za prijavljivanje učenika srednjih škola za programe u 2013. godini. Do kraja novembra svi zainteresovani srednjoškolci iz Srbije, ali i Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, i Makedonije mogu da pošalju svoje autobiografije, sa popunjenim formularima na adresu ove prestižne obrazovne institucije i da se prijave za jedan od 15 programa.

polaznica

Slika – Srednjoškolci u laboratoriji

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi ISP obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

„Ove godine IS Petnica obeležava 30 godina uspešnog rada, tokom kojih je realizovano skoro 3000 različitih programa kroz koje je prošlo oko 45.000 učesnika. U ovoj jubilarnoj godini UNESCO je prepoznao značaj Petnice i odlučio da bude pokrovitelj svih programskih sadržaja, država je dodelila visoko odlikovanje za do sada postignute rezultate – Sretenjski orden II reda, a Evropska investiciona banka je finansirala rekonstrukciju i izgradnju novih kapaciteta i nove opreme.“ kaže Nikola Božić, direktor Fonda Petnica za razvoj naučnog obrazovanja.

Zbog toga Petnica nastavlja da radi još bolje i u još kvalitetnijim uslovima, a nova generacija polaznika programa će imati priliku da uči i istražuje u najmodernijim uslovima i sa najkvalitetnijom opremom u ovom delu Evrope.

„Svi zainteresovani rodtelji, škole i sami učenici na sajtu www.petnica.rs mogu da skinu uputstvo i formulare za prijavljivanje, i da se do 30. novembra 2012. godine prijave z jednu od 15 disciplina: astronomija, fizika, elektronika sa robotikom, matematika, programiranje, biologija, hemija, geologija, biomedicina, istorija, psihologija, lingvistika, arheologija, antropologija i dizajn.“ – dodaje na kraju gospodin Božić.

Svi oni koji su zainteresovani da rade u elitnom okruženju, i da budu deo nove generacije petničara su dobrodošli.


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 3 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 3 dana ranije

Foto...