U okviru projekta “Astronomija iz fotelje” organizovana je astronomska aktivnost pod nazivom „Dani Sunca i Meseca“. Aktivnosti su realizovane 20. i 21. septembra.

Prvog dana realizacije ovih aktivnosti planirano je javno posmatranje Sunca sa Trga Kralja Milana pomoću dva teleskopa. Nažalost zbog loših vremenskih uslova ovaj deo aktivnosti nije održan, pa se isti odlaže za naredni period.

 

U večernjem delu planirano održano je predavanje pod nazivom „Sunce - zvezda iz komšiluka“. Predavanje je održao Milan Milošević, student doktorskih studija na PMF-u u Nišu. Prisutna publika imala je priliku da sazna sve najbitnije i zanimljive insformacije o našoj matičnoj zvezdi. Na kraju ukratko je predstavljen projekat „Astronomija iz fotelje“, solarni teleskop „Lunt“, koji je tokom predavanja bio izložen na bini, i fotografije koje se mogu sa njim snimiti. Publika je bila zaista zainteresovana za predavanje, jer je nakon 45-minutnog predavanja usledila skoro isto toliko duga diskusija o navedenoj temi.

U petak, 21. septembra realizovan je drugi dan astronomskih aktivnosti pod nazivom „Dani Sunca i Meseca“. Posmatranje Meseca je organizovano povodom međunarodnog projekta „Međunarodna noć posmatranja Meseca“ koja se realizuje u celom svetu i pet gradova u Srbiji, među kojima je i Niš.

Program je počeo 18 časova kada je prof. dr Dragan Gajić održao predavanje pod nazivom „Naš prijatelj Mesec“. U ovom predavanju posetioci su imali prilike da se upoznaju sa našim najbližim nebeskim susedom, kako je nastao, njegovim karakteristikama itd. Predavanje je trajalo od 19 časova. Nakon predavanja u dvorištu Prirodno - matematičkog fakulteta organizovano je javno posmatranje Meseca. Posetioci su imali priliku posmatraju da posmatraju Mesec i vide kako izgleda izbliza. Pošto je bila prva četvrt Meseca, posetioci su mogli jasno da vide izbliza i detalje na njegovoj površini. Pre svega posmatrani su krateri i planine. Posetioci su bili veoma zadovoljni posmatranjem i saznali su puno zanimljivih detalja o našem prvom komšiji. Osobe koje su sa sobom ponele fotoaparate i mobilne telefone sa kamerom mogli su da naprave i fotografije Meseca. Procenjuje se da je ovim aktivnostima prisustvovalo oko 200 sugrađana.

Projekat “Astronomija iz fotelje” je podržan u okviru programa “Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice” (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Philip Morris Operations a.d. U okviru projekta na Prirodno-matematičkom fakultetu biće formirana astronomska opservatorija u kojoj će zainteresovani ljubitelji astronomije moći samostalno da kontrolišu teleskop, posmatraju i fotografišu nebeske objekte putem interneta. Ovaj studentski centar, namenjen posmatranju noćnog neba i Sunca, biće prva potpuno opremljena opservatorija na teritoriji nišavskog okruga.

U narednom periodu radiće se na završetku montaže kupole i njenom opremanju. Nakon toga biće organizovano svečano otvaranje i puštanje opservatorije u rad. Biće organizovana i javna posmatranja putem interneta, a u planu je i kurs iz astronomije i astrofotografije, gde će prva grupa ljubitelja astronomije biti obučena za rad na opremi opservatorije.

Aktivnosti na projektu možete pratiti putem sajta projekta ili putem facebook stranice.


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 3 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 3 dana ranije

Foto...