U noći sa petka na subotu obitelj Vucelic koja živi blizu San Diega u SAD objavila je tužnu činjenicu; Umro je Mike Vucelic, 1930.-2012.

mike-vucelic
mike-vucelic apollo

Mike Vucelic (Milojko Vucelić, 82) našoj javnosti nije previše poznat, no riječ je o čovjeku koji je za vrijeme Apolla imao veliki utjecaj u segmentima stvaranja programa čovjekova osvajanja Mjeseca. Možda tome najbolje svjedoči posveta astronauta Michaela Colinsa, pilota Apolla 11, ispisana na oplati svemirskog broda; "Ovo mi je bila najbolja letjelica kojom sam ikad upravljao". Vucelicu je astronaut Collins osobno predao fotografiju tog “grafita”.

Njegov doprinos spašavanju astronauta u misiji Apollo 13 neporeciv je, baš kao i zasluge u zajedničkoj svemirskoj misiji SAD i SSSR “Apollo-Sojuz” realiziranoj u najtežim vremenima dok je hladnoratovska atmosfera divljala svijetom. Vucelic se kasnije upustio i u poslovne vode, te bio izuzetno cijenjen i poštivan poslodavac.

U proljeće 2011. svojim automobilom putuje nebrojenim miljama u društvu Harrya Scotta, Olava Zipsera i Miroslava Amruša Kiša u pustinju Mohave, Kalifornija, kako bi se iz prve ruke uvjerio u ono što tamo stvaraju Randa i Rod Milliron, osnivači i voditelji Interorbital Systemsa, privatne tvrtke koja gradi rakete, između ostalih i rakete koje u svemir trebaju ponjeti prvi hrvatski satelit.

Osim toga Vucelic je na prijedlog Ambruša Kiša pristao biti glavni tehnički savjetnih u timu “SYNERGY MOON”, čiji smo i mi u Astronomskoj udruzi Vidulini dio (u sklopu Google Lunar X Prize projekta).

Sredinom maja trebao je posjetiti Hrvatsku. Samo dva dana prije puta u hitnoći je podvrgnut medicinskim pretragama koje su pokazale agresivnu opaku bolest protiv koje nije bilo lijeka.

Mike je prihvatio neizbježno svojim tehničkim pogledom na svijet. U ostavštini nam je dao dječačku snagu da se izborimo za novi svijet, ili bolje rečeno “novi svemir” u kojem i mali i veliki imaju svoju šansu.

Zbogom i Hvala ti Mike!

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...