Pre neki dan mi stiglo pismo. Naslovljeno je na mene, ali je interesantno i za ostale sa kojima ga evo delim.

nikola-tesla-and-his-wardenclyffe-tower-and-laboratory4

Ne znam da li znaš, ali jedan Amerikanac (koji apsolutno nema veze sa Srbijom), inače autor popularnog webcomica The Oatmeal (koji je, uzgred, vrlo dobar) je veliki fan Nikole Tesle. Nauke inače, ali voli Teslu iz nekog razloga. I šta je čovek uradio? Odlučio je da napravi Teslin muzej u New Yorku u njegovoj staroj laboratoriji. Grad New York je na njegov predlog rekao ovo: sakupi cenu laboratorije (850 000\() i mi ćemo ti je prodati, i dodati isto toliko para za muzej.

Čovek je pozvao svoje brojne fanove da doniraju. U roku od deset dana skupili su preko milion dolara. Grad New York je održao reč i dao još 850 000\) (praktično, refundirao je cenu laboratorije) tako da su dobili ceo prostor i imaju još milion dolara za opremanje samog prostora. Uskoro kreću radovi.

Srbija u svemu ovome nije učestvovala ni sa jednim centom. Gotovo nijedan građanin Srbije i ne zna za ovo. Tek poneke naše novine su objavile vest o nekom Amerikancu koji skuplja pare za Teslin muzej.

Uglavnom, siguran sam da će muzej biti sjajan, pošto ga prave veliki fanovi nauke i Teslinog dela i lika. Autor projekta je pravio više stripova o Tesli, kritikujući odnos Amerike prema njemu. Nada se da će ovaj projekat ispraviti činjenicu da se o tako velikom Amerikancu (da, o Amerikancu!) malo zna.

Meni ovaj događaj toliko mnogo govori - o veličini sjajne Amerike i njenog veličanstvenog naroda. Blesavog i posvećenog - spremnog da dela i ne čeka na druge da delaju. I o činjenici koliko je srpski narod mali. Ništa, ama baš ništa, nije sprečavalo ni jednog velikog srpskog patriotu - ovde ili u Americi da počne sa sakupljanjem novca za ovako nešto. Svako je mogao to da učini. Bilo je potrebno samo želje i volje.

Ovaj Amerikanac je to uradio za 10 dana.

 


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...