b777_chevroni
Testni Boeing 777 s „chevronima“ na motorskoj instalaciji za smanjenje buke

Nakon višegodišnjih istraživanja NASAinih i Boeingovih inženjera na pomolu smo nove revolucije u zračnom prometu. Nečujni, ili bolje reći zrakoplovi s smanjenim „zvučnim potpisom“ već počinju biti realnost.

Područja zrakovlovnih koridora i zračnih luka već su desetljećima izvorište zvučnog zagađenja. Preleti putničkih i manevri vojnik zrakoplova znaju biti interesantna događanja, no što kada je čovjek dio dana i noći izložen neprestano izložen buci? U Istri nasreću još uvijek možemo uživati u prostorima neokrnjenog krajolika, pa ipak zrakoplovna buka iznad nas jasno nam ukazuje da smo debelo u zagrljaju civilizacije.

Novi putnički zrakoplov Boeing-787 prvi je iz generacije koja će zahvaljujući aerodinamičkim i mehaničkim riješenjima oko motora imati značajno smanjen zvučni potpis.

Zanimljivi članci o avionima
James Bridges iz NASAina istraživačkog tima kaže kako su godinama izučavali mehanizam zvučnog potpisa zrakoplova. Godine marljivog rada na računalnim modelima, zračnim tunelima, eksperimentiranja napokon su dali ohrabrujuće rezultate. Na oplatu zrakoplovnih motora postavljeni su svojevrsni „zubi“  a slično je načinjeno i unutar motorske instalacije. „Chevroni“, kako ih nazivaju u NASA i Boeingu omogućavaju laganiji prijelaz i miješanje toplog mlaza zraka iz motora s okolnim hladnim zrakom što smanjuje buku.

Iako postavljanje zubaca oko oplate motora na prvi pogled ne izgleda kao radikalno novo riješenje Bridges kaže da su za njegovu implementaciju bile potrebne godine istraživačkog rada te probnih letova kako bi se osigurala učinkovitost sustava i njegova pouzdanost. Samo male varijacije u pozicioniranju zubaca mogu načiniti kontraefekt, no sada imamo riješenje i znamo kako ga ugraditi.

Biti će potrebna desetljeća prije nego nove generacije zrakoplova s smanjenim zvučnim potpisom u cijelosti zamijene postojeće. Problem zrakoplovne buke i njezina utjecaja na ljude i okoliš s novim Boeingom-787 više nije samo fikcija ekološki nastrojenih pojedinaca.

 



Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...