raketa_ags

Možebitno lansiranje nepoznate rakete povećih gabarita o kojem je izvjestila tv kuća KBCS unjelo je nemir među stanovnike SAD. Vojska SAD zanijekala je bilo kakovu povezanost s raketom po svemu sudeći lansiranom s nepoznatog broda nedaleko obala Los Angelesa. Priopćenje zapovjedništva NORADa (Northern Command and the North American Aerospace Defense) u kojem navode kako nije bilo nikakove prijetnje za sigurnost SAD nije smirilo strasti obzirom se u istoj rečenici službenog priopćenja navodi i kako; „nije riječ o lansiranju vojske SAD“. Ni službeni Pentagon nema objašnjenja o čemu se zapravo radi. Sudeći prema atmosferskom tragu zabilježenom na kamerama još uvijek nemamo razloga vjerovati da se zaista radilo o lansiranju rakete, kaže glasnogovornik pentagona David Lapan.

raketa_zagonetka

Niti jedna vojna ni civilna organizacija sposobna za lansiranja raketnih projektila nije prijavila lansiranje tijekom ponedjeljka kada je zabilježen specifični raketni trag u atmosferi. FAA (Federal Aviation Administration) na svojim radarima nije zabilježila brze pokretne objekte, a nema (zasad) ni izvješća-očevida pilota o ovom događaju koji su se u to vrijeme nalazili u blizini zapadne obale Kalifornije. Lapan dodaje kako se nitko razuman ne bi usudio izvoditi eksperimentalne letove ovakvog tipa bez najave i dozvole, naročito i stoga što je aerodrom Los Angelesa iznimno prometan i svaki nenajavljeni objekt u zraku može biti prijetnja zrakoplovima.

Činjenica je kako nitko zapravo nezna što se točno dogodilo tijekom ponedjeljka ujutro na zapadnoj obali Kalifornije. S portala ContrailScience pokušavaju smiriti strasti jednostavnim objašnjenjem da se radi o optičkoj iluziji uzrokovanoj običnim kondezacijskim tragovima nekog od putničkih ili vojnih aviona, no sve ostaje samo na riječima i intrigantnim tv snimkama. Zasad je isključena mogućnost da se radi o meteoritu.

Ukoliko se zaista radi o raketnom projektilu o kojem nitko ništa nezna, ovo bi moglo postati nova, iznimno ozbiljna prijetnja unutrašnjoj sigurnosti u SAD. Javna dostupnost svemirskih tehnologijama omogućava da se njome koriste i maliciozne organizacije a ne samo znanstvenici i amateri u plemenitim misijama istraživanja i znatiželje.



Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...