Zakulisne igre ili poštena borba za nasljednika Ante Radonića donedavnog voditelja planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu?

TMNT kopija

emil bohutinski nikola tesla

Legendarni, karizmatični voditelj Planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, Ante Radonić prošle je godine otišao u zasluženu mirovinu. Astronomska zajednica i javnost prepoznaju Radonića kao eksperta na području astronomije i astronautike. Njegovi su medijski istupi, predavanja, tekstovi i interakcija sa gledateljima, slušateljima, čitateljima mnogobrojnih medija doprinjeli stvaranju razumljive kulture poznavanja događanja pod zvjezdanim nebom. Nakon raspisivanja Natječaja za radno mjesto voditelja Planetarija na isto su se javila dva pretendenta. Ogren Variola i Zvonimir Drvar. Prema neslužbenim informacijama oba su kandidata sa visokom stručnom spremom i zadovoljavaju taj kriterij natječaja. No tu njihove sličnosti prestaju. I dok je Variola već desetljećima poznat i priznat astronom kako u zemlji tako i u inozemstvu, čovjek koji je održao na stotine predavanja, napisao mnogobrojne popularno-znanstvenie članake, sudjelovao na brojnim tuzemnim i inozemnim astronomskim događanjima, Variola slovi i kao vrstan poznavatelj nebeskih objekata, rekorder je po broju pronađenih Messierovih objekata na međunarodnom astronomskom natjecanju Messier Marathon. Autor je najopsežnije knjige s područja astronautike (Kratka kronologija svemirskih letova, u naravi prava enciklopedija) u Hrvatskoj. Pisac je SF romana te čovjek koji je volonterski i bez naknade petnaest godina redovno zamjenjivao Ante Radonića kad je isti bio odsutan zbog medijskih nastupa ili predavanja ili ilo čega drugoga. Nebrojene su ekskurzije i posjetitelji koje je upravo Variola uveo i proveo kroz zanimljivosti zvjezdanog neba pod kupolom Zagrebačkog planetarijuma. Može se reći kako je Variola čovjek sa dugogodišnjim iskustvom i znanjem, čovjek koji je već godinama prepoznatljivo lice koje je nesebično i volonterski uvodilo tisuće i tisuće građana u tajne zvjezdanog neba. Istaknuti je i aktivan član odnosno suradnik nekoliko astronomskih društava.

S druge strane, Zvonimir Drvar odstažirao je kraće vrijeme na Zagrebačkoj zvjezdarnici te zadnju godinu dana pokušao voditi predavanja u Planetarijumu. Drvar je i javnosti i astronomskoj zajednici potpuna nepoznanica, praktično bez iskustva i vještina na području astronomije i astronautike.

Zagrebački planetarij ima prevažnu ulogu u odgoju, obrazovanju i popularizaciji znanosti i tehnike u našoj zemlji. Ogren Variola se na toj poziciji etablirao već petnaestak godina kao stručno, prepoznatljivo lice iza stojeg stoje radovi, dok s druge strane imamo anonimnog Zvonimira Drvara.

Prema neslužbenim, ali provjerenim, informacijama nakon provedenog Natječaja ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Markita Franulić predlaže Uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba da se na mjesto voditelja planetarijuma primi Drvar bez obzira na sve prednosti, petnaestogodišnje iskustvo i ugled Ogrena Variole u astronomskoj zajednici i javnosti.

Je li takvim izborom (prijedlogom) od strane ravnateljice Franulić načinjen klasični hrvatski "deal" uhljebljivanja i podržavanja "lošijeg kandidata" nauštrb čovjeka sa iskustvom i znanjem ostaje upitno. Sada je na potezu Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Nadajmo se kako će Radonićeva ostavština ipak doći u prave ruke. Ogren Variola, uz dužno poštovanje prema Zvonimiru Drvaru, definitivno se doima kao pravi izbor za Zagreb i Hrvatsku. Uostalom i sam Radonić i njegova popularnost i sveopća dosadašnja prisutnost u medijima jednim je dijelom zasluga volonterskog i požrtvovnog rada Variole, koji mu je jednim dijelom i omogućio nesmetan nastup u medijima, na poziciji voditelja u tajne zvjezdanog neba pri Planetariju Tehničkog muzeja u Zagrebu.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 21 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 22 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 22 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...