T 4.2 by Nigel Kennedy on Grooveshark

Posle Astronomskog kampa na Letenki najvažnije astronomsko okupljanje je kod Steve Marinkovića. Bar meni, a siguran sam i ostalim pozvanima, jer za taj susret potreban je poziv domaćina. Ove godine bio je to treći Steva Star Party, a održan je u subotu, 8. septembra. Evo izveštaja.

SSPIII

Kao i prošle godine ja sam opet zalutao, ali malo, oko 45 minuta, ako merimo vremenski. Ovog puta zapeo sam kod dalekovoda. Dakle, nije trebalo da prođem ispod nego ispred njega. Tu sam pogrešio.

Kada sam stigao kod Steve sve je bilo u redu i po protokolu.

sve-spremno

rostilj

rostilj2

Jedino se g-đa Marinković žalila da joj je suša uništila cveće. Zbog puta jedan deo lete nisu mogli da ga zalivaju. Evo jadnog cveća:

cvece2 saksija saksija2

svece3

SMarinkovic
Steva

Za vreme dok smo se Dušan (on je došao sa mnom) i ja relaksirali razgledajući vrt stigli su Janko s Nenom i Jaroslav s Ljudmilom. E utom je došlo i vreme da se prezalogaji. Ja sam pojeo par pilećih krilaca, nekoliko šnicli, jedno tri komada slanine, razne salate od paradajza, pečenih paprika ljutih i onih drugih, a kobasica - nisam ni brojao. Pio sam samo mineralnu vodu jer sokovi goje.

I tako smo mi pričali i pričali jedno sat vremena kad, stigle palačinke. Da ne preteram bilo ih je jedno dve hiljade. Ma čudo božije. Sa orasima i sa pekmezom od kajsija. A pekmez od kajsija onako sladak, a malo, malo kisi. I topi se u ustima. Antologijski. Inače ni palačinke nisam brojao. Ma ne vredi bez digitrona. Sreća da sam pio samo mineralnu.

I tako dođe vreme za posao. Dok je razmišljao o metafizici Janko zabacio glavu, zagledao se u daljinu i najednom rekao: "Ju što je vedro. Ljudi, ajmo na posao".

A ono, stvarno bilo vedrooo, ma sve do Andromede. I samo da sam malo viši mogao sam zvezde rukom da uhvatim. Bar one bliže. I dok je Steva postavljao svoj dobson, stigao i Miloš sa jednim prijateljem Duletom (budući astronom početnik) i teleskopom LX200 Meade Schmidt–Cassegrain. Dakle što je to pametan teleskop. Sve zna. Kad ga je Janko uključio (Miloš i Dule su prolazili prodecuru kod roštilja) on prvo podigao cevku, onda malo razmislio, pogledao po nebu da vidi gde je, pa na displeju napisao: "Pazi, ja kod Steve na vikendici". Ma milina jedna. I sve sam uradi: pronađe, usmeri, izošti, osmotri, čovek ništa ne mora, čak ni da gleda ako neće.

Gledali smo svašta, uglavnom standardno, probali smo neke filtere, zatim je izašao Jupiter (tri pruge iz cuga) itd. I sve je bilo lepo i odlično, ali to veče će ostati upamćeno po Mesecu kroz LX. Nikad nisam video toliko detalja. Slika je bila oštra i sa uvćenjem od 625 puta. Sjajno!

I tako posle dva moralo se već kući. Odlično smo se proveli i sami se pozvali za dogodine, a Stevi ostavili samo da izabere datum. Pa ipak je on domaćin.

Evo i dva albuma fotografija:

album album

 


Steva Star Party II

Steva Party I


 


Komentari

  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... Pre 34 minuta
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 3 sati ranije
  • yagodinac said More
    Peking a ne Bejdžing. 4 sati ranije
  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 4 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka