TV Astronomija

Snimci, razni o astronomiji i sl.

Sva lansiranja Saturna V odjednom

s2

U ovom kratkom filmu možemo da vidimo istovremeno lansiranje svih raketa Saturn V. Ta raketa je, kako kaže Draško Dragović, u svoje vreme predstavljala inženjersko čudo. Raketu su početkom 60-tih godina konstruisali Nasini inženjeri na čelu sa Wernherom Von Braunom i Arturom Rudolphom. Raketa je letela između 1967. i 1972. i na Mesec odnela prve zemaljske posade.

Šta je misteriozno telo iz dubine svemira Oumuamua?

o5

Oumuamua, misteriozni objekat iz drugog solarnog sistema koji nam je prošle godine bio u poseti i dalje privlači pažnju, ne samo stručnjaka već i šire javnosti. Po nekim svojim karakteristikama to nebesko telo se ne uklapa u poznate matrice te zbunjuje naučnike, a po medijima se pronose pretpostavke, čak i tvrdnje koje se graniče sa naučnom (i drugom) fantastikom.

Da je neka druga zvezda na mestu Sunca

z4

Naše Sunce ima prečnik od blizu 1.400.000 kilometara. Od nas je udaljeno 8 minuta i 19 sekundi u proseku, tj. oko 150 miliona kilometara.  Kako izgleda na našem nebu, znamo. Ali kako bi neka druga zvezda izgledala, koliki deo neba bi zauzimala da je na mestu Sunca? To prikazuje ova animacija.