Astronautika: istorija

pdf

Kako su Sovjeti izgubili trku
CRVENI PROGRAM SLANJA LJUDI NA MESEC

Jedna od najkontroverznijih tema u istoriji kosmonautike upravo je ova. Nju je nemoguće sagledati van konteksta tadašnjih zbivanja, kako u SSSR-u tako i u svetu. Sovjeti su dugo držali primat u osvajanju kosmosa ali se Amerika, na čelu sa Nasom, sve više primicala. Organizacija kosmičke industrije u SSSR-u, gde su se brojni konstruktorski biroi, predvođeni vrhunskim konstruktorima, a uz to akademicima i narodnim herojima, ljudima o čijim su zaslugama u ratu i miru pisani traktati, međusobno borili za političku i vojnu prevlast, počela je sve više da bude balast koji je kočio svaki napredak. Ko je tada mogao i smeo da išta kaže Sergeju Koroljevu, kada u to vreme nije bilo boljeg konstruktora na svetu? Ipak, i u tim uslovima, plan zemlje za osvajanje Meseca išao je na dva pa i na tri koloseka. Za to vreme, SAD su ujedinile sve snage u jednu organizaciju (Nasu), koja je dobila bezgraničnu političku, vojnu i financijsku podršku nacije i uspeh je bio zagarantovan... Da se ne lažemo – danas gledano jasno se vidi da Sovjeti nisu imali šanse.

lunarni programR

Kako početi ovu priču? Svi znamo da nije uspela. Razlozi za to su (bez)brojni. Ne bih želeo – niti sam to u stanju – da se bavim političko-istorijskim kontekstom ove epopeje, a opet, nemoguće je ispričati nešto o ovako grandioznom projektu a ne osvrnuti na neke druge aspekte sem tehničkih. Uz to, svako ko je iole išta pročitao o ruskim, a pogotovu sovjetskim kosmičkim projektima vrlo dobro zna da je to takav mrs od podataka, izjava, oznaka, nomenklature, šifrovanih naziva i brojeva, da se tu niko živi ne može da snađe. Uz to, podsećam da su Amerikanci sa "Apollom" bili na Mesecu i nakon 6 misija prekinuli svako dalje angažovanje a da nisu bili upoznati sa svim detaljima o komšijskim planovima – sve je to bila zakukuljena i zamumuljena vojna i državna tajna, puna ćorsokaka i pogrešnih informacija "da se Vlasi ne dosete". U pokušaju da nađem relevantne podatke i ja sam zapadao u te lavirinte i gubio se, što je glavni razlog zbog čega je sovjetsko osvajanje Meseca ostala jedina velika tema o kojoj nikada nisam napisao praktično ništa.

Ovo je moj poslednji pokušaj.


Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(95 strane, 9 MB)
download

pdf

raketa


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 3 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...