Tokom celog proleća i leta, ukoliko u sumrak pogledate u (vedro) nebo, imate dobre izglede da uočite blještavu tačku koja polako klizi po nebeskom svodu nalik avionu, samo što ova ne trepće navigacionim svetlima niti ostavlja bele tragove za sobom. U pitanju je Međunarodna svemirska stanica, najveći Zemljin veštački satelit u kome trenutno boravi 6 astronauta (tri Rusa, dva Amerikanca i jedan, komandant, Japanac). Ukoliko želite da povećate šanse da je vidite, posetite sajt http://heavens-above.com ili instalirajte neku od brojnih aplikacija za pametne telefone koje služe za "dojavu" kada će koji veštački satelit da prođe i kojim delom neba. Ja koristim Android aplikaciju SatTrack (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.heavensabove).

U ponedeljak, 7. aprila, bio je najavljen prelet stanice koji sam rešio da snimim sa svoje terase. Montirao sam teleskop njutn 114/900, na njega postavio fotoaparat u modu za snimanje videa, podesio parametre snimanja, izoštrio sliku i čekao stanicu da se pojavi iznad terase. Čim sam je ugledao, uključio sam snimanje i pogledom kroz tražilac pokušavao da je držim u vidnom polju teleskopa. Snimanje je trajalo oko minut i po, od čega je stanica "provela" u vidnom polju sveukupno oko 10 sekundi.

Dobijeni snimak sam zatim raspakovao na pojedinačne kadrove, obrisao one prazne i u kojima stanica delimično izlazi iz okvira slike i na kraju mi je ostalo oko 500 kadrova sa celom stanicom unutar okvira. To sam podelio na 30-tak grupa od po 10-20 kadrova koje sam stekirao u programu RegiStax i od rezultata sam napravio finalnu animiranu sekvencu.

2014-04-07-ISS

Animacija
ISS-9
Odabrani snimak iz sekvence

Tehnički detalji:

- teleskop: njutn 114/900
- fotoaparat: Canon EOS 550d u direktnom fokusu sa dodatim barlow 2x sočivom
- video snimak 640x480 @50fps krop mod (samo pikseli sa centralnog dela senzora bez menjanja razmere)
- ISO 3200, exp 1/320s
 

Komentari

  • Boris SaksidayA9e3 said More
    Baš lepo!Što više toga,..... dođe... 9 sati ranije
  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije