Niš, 4. jun 2018.

bsw2018

Danas, 4. juna, je u Nišu svečanim otvaranjem Balkanske škole fizike elementarnih čestica BS2018 počeo niz međunarodnih naučnih skupova pod zajedničkim nazivom Balkansk škola i radionica - BSW2018. Na otvaranju su govorili prof. dr Vesna Lopičić (prorektor za međunarodnu saradnju, Univerzitet u Nišu), prof. dr Goran Đorđević (izvršni direktor SEENET-MTP mreže, Prirodno matematički fakultet u Nišu) i prof. dr Emilijan Dudaš (član Naučnog komiteta Mreže i Centar za teorijsku fiziku – CPTH, Palaiseau, Francuska). Putem video linka gostima i studentima se obratio Alesandro Lombardo u ime Centralnoevropske inicijative - CEI, Trst, kao jednog od najznačajnijih sponzora Mreže i BSW2018..

Škola BS2018 će trajati do subote, 9. juna, a nakon toga, u nedelju 10. juna počinje konferencija BW2018, sa nizom pratećih skupova, koja će trajati do 14. juna.

Škola BS2018 okupila je 40 studenata doktorskih studija iz deset zemalja (Bugarska, Češka, Grčka, Poljska, Rumunija, Slovenija, Turska, Ukrajina, Venecuela i Srbija). Tokom šest dana trajanja škole oni će imati prilike da prate predavanja, vežbe i prezentuju svoje prve rezultate o fizici čestica, strunama, supersimetriji, crnim rupama, nastanku kosmičkih struktura, inflaciji i kosmologiji. Predavači će biti istraživači i profesori iz vodećih institucija u Evropi: Ignatios Antoniadis (AEC, Bern, Švajcarska), Paolo Creminelli (ICTP, Trst, Italija), Emilian Dudas (CPHT, Pariz, Francuska), Lasha Berezhiani (LMU-MPI, Minhen, Nemačka), Kyriakos Papadodimas i Sergey Sibiryakov (CERN, Ženeva. Švajcarska). Gostujuće predavanje na školi BS20018 održaće Alexei Starobinsky (Landau institut, Moskva, Rusija), jedan od tvoraca teorije kosmološke inflacije.

BS2018 je završna, peta, škola za studente doktorskih studija koja se organizuje u okviru prvog trogodišnjeg ciklusa CERN – SEENET-MTP “PhD training program-a“, koji zajedno od 2015. godine realizuju CERN i SEENET-MTP mreža. Dugogodišnja saradnja CERN-a i SEENET-MTP ozvaničena je Ugovorom o naučnoj i tehničkoj saradnji koji su marta 2017. godine potpisali Đan Đudiče (CERN, Ženeva) i Goran Đorđević (SEENET-MTP, Niš). U okviru ovog trening programa do sada su održane četiri škole: Supergravitacija – Beograd (2015), Moderni aspekti kvantne teorije polja – Bukurešt (2015), Računarske metode u kosmologiji i opštoj teoriji relativnosti – Temišvar (2016) i Novi trendovi u teoriji visokih energija – Sofija (2017). U ovom programu je do sada  učestvovalo više od 80 studenata doktorskih i master studija.

Radionica-konferencija BW2018 „Teorija polja i rani svemir“ se nadovezuje na seriju Balkanskih radionica koju čine one u Vrnjačkoj Banji 2003, 2005. i 2013. godine, u Kladovu 2007, Beogradu i Nišu 2009, kao i 2011. u Donjem Milanovcu. Održana su brojna predavanja iz aktuelnih oblasti fizike od strane vodećih stručnjaka iz nekih od najznačajnijih institucija u svetu – CERN, ICTP, MPI Minhen, RAS Moskva, brojnih prestižnih univerziteta iz SAD, Evrope i iz svih zemalja regiona. Takođe, učešće u radionicama su uzimali i brojni studenti, uglavnom iz Evrope. Neke od užih oblasti koje će biti razmatrane na ovom skupu,  koji će okupiti više od 50 istraživača iz oko 20 zemalja, su tamna materija i energija, gravitacija, gravitacioni talasi i dodatne dimenzije, teorija struna itd.

Serija Balkanskih radionica i škola čini deo originalnog projekta Mreže matematičke i teorijske fizike Jugoistočne Evrope (Southeastern European Network in Mathematical and Theoretical Physics - SEENET-MTP), započete 2003. godine, inicirane od strane profesora sa Departmana za fiziku, PMF u Nišu i Instituta „Maks Plank“ u Minhenu. 

Osnovana u Vrnjačkoj Banji za vreme Balkanske radionice (BW2003), Mreža je nastala radi povezivanja naučne zajednice Jugoistočne Evrope, i njenog daljeg povezivanja sa zajednicama naučnika Evrope i sveta. Svih 15 godina postojanja Mreža i njena stalna Kancelarija u Nišu doprinose razvoju svih oblika saradnje u regionu. Mreža okuplja 23 naučne institucija iz 11 zemalja regiona, kao i 13 partnerskih institucija širom sveta i oko 450 individualnih članova.

Školu i konferenciju organizuju SEENET-MTP Mreža - Kancelarija i Centar u Nišu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu i Krajovi, u neposrednoj saradnji i uz finansijsku podršku CERN iz Ženeve, Švajcarska i Međunarodnog centra za teorijsku fiziku (ICTP) iz Trsta, Italija. Ovi skupovi se održavaju u koordinaciji i saradnji sa Univerzitetom u Nišu u sklopu obeležavanja Dana Univerziteta, i uz logističku podršku Društva fizičara Niš. 

Najveće pojedinačne podrške dolaze od strane Centralne Evropske Inicijative (CEI), organizacije koja okuplja 18 zemalja Evrope i Evropskog društva fizičara (Miluz, Francuska). Očekuje se određena podrška Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije.

Tokom skupova će biti organizovana popularna predavanja i serija okruglih stolova i sastanaka sa predavačima iz CEI, UNESCO, Evropskog fizičkog društva (EPS), Balkanske unije fizičara (BPU) i drugih. Razvoj nacionalne naučne i obrazovne politike igra ključnu ulogu u izgradnji održivog društva, zasnovanog na stručnosti i znanju. U toku skupova na Univerzitetu u Nišu biće svečano obeležena i dva jubileja: „50 godina Evropskog društva fizičara“ i „15 godina Mreže matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu“.

Opširnije o aktivnostima i radu SEENET-MTP i naučnim skupovima može se naći na

www.seenet-mtp.info,

http://bsw2018.seenet-mtp.info.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...