photo

Države članice Evropske kosmičke agencije (ESA) su se dogovorile da izdvoje 807 miliona evra za nastavak korišćenja Međunarodne kosmičke stanice (MKS) minimum do kraja 2024. Pored toga, odlučeno je da se dodatno izdvoji 153 miliona evra za naučne eksperimente na evropskom modulu "Kolumbus" (Columbus).

large charlie bolden nasa nominee senate hearing

Čarls Boulden

solntsev

Vladimir Solncev

Posle odluke ESA da ostane u programu MKS, praktično sve države koje učestvuju u ovom projektu će nastaviti eksploataciju Kosmičke stanice do kraja 2024. Administrator NASA-e Čarls Boulden (Charles Bolden) je pozdravio odluku ESA-e da ostane u programu MKS i izrazio nadu da će svi međunarodni partneri ovog projekta zajedno učestvovati u pomeranju granica kosmičkih istraživanja u budućnosti, uključujući letove ka drugim nebeskim telima.

Direktor RKK "Energija" Vladimir Solncev je izjavio da je tehničko stanje modula MKS takvo da obećava njeno bezbedno korišćenje do kraja 2028, odnosno 30 godina posle lansiranja prvog dela MKS, rusko-američkog modula "Zarja".


MEĐUNARODNA SVEMIRSKA STANICA

Evropa povećava budžet za kosmos


 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 

leksikon 190 

akl18 baner


stranica posmatraci

CURRENT MOON


tvastronomija18