Povodom smrti Stivena Hokinga oglasili su se i oglašavaju brojni zvaničnici, naučnici, publicisti i druge javne ličnosti sveta. Prenosimo neke od tih izjava.


  Hoking1
  Hoking2
  Hoking3
  Hoking4
  Hoking5

Direktor Vatikanske opservatorije, Prečasni Guy Consolmagno je izjavio da njegova opservatorija oplakuje Hokingovu smrt. Hokinga je nazvao naučnikom zadivljujuće intuicije, naučnikom koji je kosmologiji i astronomiji dao ljudsko lice.

Hoking je, inače, od 1986. godine bio član Papske akademije nauka.

--

Bakingemska palata je saopštila da je kraljica Elizabeta II poslala privatnu poruku saučešća porodici Hokinga.

Inače, u vesti se dodaje da se Hoking 2014. sreo sa kraljicom na humanitarnom događaju u palati Sv Džejmsa u Londonu. Tom prilikom kraljica je pitala slavnog naučnika „Je li još uvek imate taj američki glas“, na šta je Hoking u šali rekao „Da i zaštićen je autorskim pravima“.

--

Hoking je bio jedan od najbrilijantnijih umova nauke, ali nikad nije dobio Nobelovu nagradu. To je zato što Nobelov komitet ne nagrađuje velike teorijske ideje već dokaze. Hokingove teorije o crnim rupama i o kosmologiji tek treba dokazati, što nije jednostavno. Nobelov komitet nagrađuje otkrića. Tako je i Ajnštajn dobio Nobelovu nagradu, ne za svoje teorije relativnosti, već za objašnjenje fotoelektričnog efekta i to tek nakon što ga je potvrdio Robert Millikan.

Ovo se navodi u izjavi fizičara Seana Carrolla sa Kalifornijskog tehnološkog instituta.

--

Počast preminulom naučniku odali su i fizičari CERN-a. Za njih Hoking je predstavljao jednu od najvećih zvezda fizike.

---

Bivši predsednik SAD, Bill Clinton je izjavio da on i njegova supruga Hillary, tuguju zbog smrti Hokinga. Dodao je i da je zahvalan Hokingu za njegovo predavanje koje je svojevremeno održao u Beloj kući.

---

Oglasio se i Eddie Redmayne, britanski glumac koji je brilijantno tumačio lik Hokinga u filmu The Theory of Everything, za koju je inače dobio Oskara 2014. Redmayne je između ostalog rekao „Izgubili smo zaista divan um. Bio je to zapanjujući naučnik i najduhovitiji čovek sa kojim sam imao zadovoljstvo da se upoznam.“


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 23 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...