Astronautika: misije

 

Svi znaju da sam fan japanskog, naročito međuplanetnog kosmičkog programa. Sve njihove misije tog tipa sam obradio najdetaljnije što sam umeo. Zato uspeh 'Hayabuse 2' doživljavam mal'tene kao zajednički. Nažalost, Japanci škrto objavljuju vesti i sve je na kašičicu, pa uglavnom ostaje tweeter i sl. Ovo je poslednja vest koju sam našao: uzoraka ima više nego što se iko smeo da nada!

kontejner

Postupak prikupljanja i priprema za naučnu analizu uzoraka sa Rjuge neprestano napreduje. 21. decembra su otvorene komore za čuvanje uzoraka B & C, a zatim je sadržaj komora A & C premešten u kontejnere na slici. Najveće čestice u komori C imaju oko 1 cm u prečniku!

Naučniici su bili zapanjeni dada su videli da se unutra nalazi – parče stranog tela! Do sada nije potvrđeno poreklo veštačkog objekta (人工物). Tokom procesa prikupljanja materijala sonda je ispucala par projektila i moguće je da to parče aluminijuma odvaljeno od semplera tokom toga.

k2


Kapsula sonde 'Hayabusa 2' se vratila na Zemlju sa uzorcima asteroida Ryugu
Hayabusa 2 stigla na Zemlju
Japanska kapsula ide kući
Potresi asteroida Ryugu posle bombardovanja
Sayonara Ryugu!
'Hayabusa 2': Gudbaj Rjuga!

'Hayabusa 2' poslala svoj poslednji rover na Rjugu

Prvi naučni rezultati misije 'Hayabusa 2'

'Hayabusa 2' na sigurnom posle stvaranja novog kratera na asteroidu Ryugu

Šta očekivati od pravljenja rupe na asteroidu Ryugu

Odiseja 'Hayabuse 2' pri uzimanju uzoraka sa asteroida Ryugu

Uzimanje uzoraka sa asteroida Ryugu biće veliki rizik
MASCOT sleteo na asteroid Ryugu
Japanski roveri 'MINERVA' sleteli na asteroid Ryugu
'Hayabusa 2' na manje od 1000 metara od Ryugu!
'Hayabusa 2': na pragu asteroida Ryugu
'Hayabusa 2' snimila svoj cilj
Šta sad radi „Hayabusa 2“?
„Hayabusa 2“ snimila Zemlju i Mesec 
Hayabusa 2
Lansirana japanska medjuplanetrana sonda "Hajabusa-2"
HAYABUSA - lovac za uzoke asteroida
Hayabusa ipak donjela uzorke asteroida na Zemlju
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: