Ovo je prva planetarna maglina koju je čovek spazio. Otkrio ju je Mesije 1764. godine, a Džon Heršel joj je nešto kasnije nadenuo ime: Dumbbell. Poznata je i pod oznakom M 27 u Mesijovom katalogu i NGC 6853, u Novom generalnom katalogu.

Kako da nađete Dumbbell

karta

Kako da nađete M 27? Pa, krenite od Vege, najsjajnije zvezde u Liri (koju ipak nije teško neći, pa da ne objašnavamo). Krenite dalje preko Albirea - spada u najepše dvostruke zevezde dostupne i malim teleskopima - a koja je inače glava Labuda (o Labudu ovde), pa produžite... uostalom, pogledajte kartu desno.

Nalazi se u sazvežđu Vulpecula (Lisica), a od nas je udaljena oko 1360 svetlosnih godina. Mi je danas vidimo onako kako je ona izgledala u vreme kada su Arapi osvajali severnu Afriku, Sloveni nadirali na Balkan, a Evropa tonula u srednji vek.

Astronomi osmatrači je obožavaju jer je divna bledunjava pegica u njihovim teleskopima i jer je lako dostupna i skromnijim instrumentima. Čak i dvogledom može lepo da se vidi. Njena magnituda je 7,5. Upavo sada (početak septembra) najbolje je vreme za posmatranje ove planetarne magline.

Više: Vreme je za: M 27, Dumbbell

Otkud joj to ime Dumbbell? (Iz članka Najlepše iz svemira)

Taj naziv može da se prevde na više načina, pa i kao „budaletina". Ja ipak više volim da ovu maglinu zovem „Nemo zvono" (dumb bell). Ipak, zašto je astronomi zovu Dumbbell? Eh, objašnjenje ima čitavu malu istoriju, ali uzmite da je bilo ovako. Astronomi vole da nebeskim objektima daju opisna imena, a Džonu Heršelu je ova maglina ličila na dumb-bell kako Englezi zovu onaj mali teg za vežbanje koji se sastoji od dve kugle povezane rukohvatom.

***

A sad pogledajte divnu fotografiju ove planetarne magline koju je napravio Ljubinko Jovanović

m27 680

 Ova fotografija u različitim rezolucijama

m27 crop

Detalj sa gornje fotografije

Još Ljubinkovih fotografija:

Ljubinkova čestitka

Western Veil / NGC6960

A sada i u boji: Glava konja

Meduza na nebu – IC 443

Pronaći lisicu u NGC2264

Pet fotografija dubokog neba

Odabrane fotografije u Vikimediji


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 19 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 21 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 21 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije