Svemirska Luka Herman Potočnik na T-30 dana

H201 H202 black

Jeste li znali da je prvog dana maja mjeseca danas već pomalo daleke 2009. godine službeno pokrenut Istarski svemirski program – Prvi hrvatski svemirski program. Određene aktivnosti obavljane su i ranije, angažman AU Vidulini u globalnom natjecanju privatnika u novoj utrci ka Mjesecu GLXP (Google Lunar X Prizze) ponukao je ekipu da se stremljenje ka svemiru i službeno definira. Međuvrijeme do danas s svim uspjesima, izazovima, padovima i usponima sada je povijest.

Ove godine tijekom svibnja ka bliskom svemiru poletjeti će dvije aeronautičke letjelice. Bespilotni HISTRION 203 i HISTRION 206 u svojim teretnim prostorima nose mnogobrojne zanimljive eksperimente s područja, agronomije, astrobiologije, astrokemije i astromedicine a tu su i društveni moduli s posebnim artefaktima. Tri su lokacije aktualne za lansiranje (SLHP Pula, Lindar A/B i mobilna platforma). Koja će od njih biti aktualna ovisi o složenim uvjetima u bliskom svemiru, 72-48 sati prije lansiranja izabire se lokalitet. Projekcija leta H203 je na maksimalnu visinu preko 40.000m, dok je projekcija maksimalne visine H206 nešto niža, 28.000-32.000m. Slijetanje obje letjelice je planirano u vode Kvarnerskog zaljeva gdje će se odvijati i spasilačka misija s plovilima.

Letjelice pripadaju tipu H200, neznatno su modificirane u odnosu na prethodnike iste serije (H201 i H202 „Danijel Vuković“) koje su 09./10. listopada 2021. u iznimno teškim uvjetima uspješno i u cijelosti odradile planirane zadaće. Zanimljivo je i da će HISTRION 203 i 206 u penjanju, a nakon prelaska Armstrongove linije na 20.000m, dobiti i svoja proširena imena, po svemirskim letačima. O kojim se osobama radi Astronomska udruga Vidulini objaviti će uskoro na našem portalu.

Letjelice te njihovi posebni kontejneri za skladištenje i transport proizvedeni su u istarskoj tvrtci AMUS d.o.o., u Podbermu. AMUS je višegodišnji pouzdani partner Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini. Direktor tvrtke AMUS, Umberto Pokrajac iz Rovinja, suradnju kratko obrazlaže riječima; Samo neka se dela, neka mladi i stariji upoznaju nove vrijedne stvari, one nadahnjuju i ispunjavaju Čovjeka, obuzimaju tijelo i um pozitivom, a to nam danas tako treba.

H203 shema atmosfera let

Odbrojavanje do lansiranja HISTRIONa 203 i 206
HISTRION 303 Herman Potočnik poletio u nebo
Histrion 302
HISTRION ELIS spoj umjetnosti i tehnike
Riješena misterija HISTRION 1A
Moduli iz Srbije u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi 201 i 202 preko ruba bliskog svemira
Srbija u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi na putu u stratosferu
HISTRION 301 više nego uspješan let 
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike