Astronomi već padaju u depresiju kad se povede reč o Džejms Veb teleskopu, teleskopu od koga se očekuje da načini revoluciju u astronomiji, da znatno proširi naše poznavanje vansolarnih planete, gigantskih oblaka prašine i doba najranijeg univerzuma.

0PcZsy5

Sve do nedavno se govorilo da će teleskop, nakon više odlaganja, konačno biti lansiran početkom 2019. godine, ali se sada datum lansiranja ponovo pomerio i to za maj 2019. godine.

Zašto je došlo do ponovnog odlaganja? inženjeri i tehničari smatraju da je potrebno izvršiti nove testove svakog elementa teleskopa. Svaki deo mora da prođe rigorozne testove zasebno, a zatim i nakon sklapanja u veće celine i to je, kako se navodi u štampi, osnovni razlog dodatnog odlaganja lansiranja ovog teleskopa.

l2.2

l2 new tAli zašto su ti testovi toliko važni, kada su već svi iovako više puta bili izvršeni? Pa, setimo se Svemirskog teleskopa Habl koji je (takođe sa zakašnjenjem) bio lansiran da bi se tek kada je postavljen u orbitu shvatilo da ima grešku na ogledalu. Samo Habl se nalazi na nekih 600 kilometara od Zemlje i do njega je moguće poslati ekipu tehničara da ga poprave. Svemirski teleskop Džejms Veb će se nalaziti mnogo dalje. Biće postavljen u Lagranžeovu tačku 2 čitavih 1,5 milion kilometara daleko od Zemlje i njegovo servisiranje nije predviđeno. Kakav ode u svemir, takav će ostati.

Teleskop Veb je infracrvenih teleskop i za njegov pravilan rad je potrebna niska temperatura i zato se i šalje toliko daleko u prostor. Da podsetimo, teleskop je nedavno prošao 100 dana testiranja u vakuumu na niskoj temperaturi što je trebalo da simulira uslove u kojima će teleskop jednog dana raditi.

Why NASA\'s new telescope is taking so long
Teleskop Džejms Web stigao na novu lokaciju
 
Ispitivanja teleskopa “Džejms Veb” na minus -233oC
Odabrani prvi objekti koje će posmatrati teleskop Džejms Veb
Svemirski teleskop Džejms Veb - lansiranje ponovo kasni
James Webb Space Telescope - poravnavanje segmenata ogledala
James Webb Space Telescope Launch and Deployment 
Seeing Beyond - The James Webb Space Telescope
Teleskop preko plana i budžeta
ST James Webb
NOVI SVEMIRSKI SUPER TELESKOPI
James Webb Space Telescope
Teleskop od 7milijardi dolara!
James Web Space Teleskop (opet) kasni.