Nakon više od 11 godina poznata sudbina UNICEFova medvjedića

H1A ac

Godina je 2010. Ljetne vrućine, jedanaesti dan mjeseca srpnja.. u Vidulinima dvadesetak ljudi Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini priprema tri letjelice koje će balonima prije sumraka put nebeskog plavetnila.. Jedna od triju letjelica (tada su nazivane; sonde) u sebi nema elektronike niti bilo kakve druge tehnike. HISTRION 1A udomio je UNICEFova medvjedića, brižljivo postavljenog na sjedište, vezanog pojasevima koji će kroz omanji prozor gledati svijet ispod sebe. Svijet nepravde, siromaštva i ratova.. Njegova je simbolična misija poletjeti kao prvi putnik UNICEFa u stratosferu i zaželjeti želju da se svijet promijeni, da postane prijateljski za Čovjeka i ekosustav.

Istog su dana svoje uspješne misije odradile letjelice HISTRION 2 i 3. One su uspješno prizemljene, pronađene i materijali o njima publicirani su u medijima. Sudbina HISTRIONa 1A ostala je nepoznata. Nije bilo tehničkih mogućnosti niti opreme kojom bi se pratio njegov let niti saznala pozicija slijetanja. Postojao je samo natpis o nazivu letjelice na vanjskoj oplati. Broj telefona za kontakt i poruka nalazniku za slučaj pronalaska bio je rukom ispisani papir postavljem iza sjedala medvjedića.

H1A aa H1A ad
   

Prolazili su dani, tjedni, godine... još godina. Nije bilo javljanja potencijalnih nalaznika. Sjećanje na medvjedića (iz interno poznatih razloga nazvanog „Danko“) nije izbljedilo. Više od jedanaest godina po nepoznatoj sudbini „Danka i njegove letjelice“ nitko više nije vjerovao da se tu nešto može promijeniti. 

Godina je 2021. Ljetne vrućine su iza nas, deveti je dan mjeseca listopada, dvadesetak ljudi  AUV priprema dvije letjelice (H201 i H202DV) na misije u stratosferu koje će one u cijelosti uspješno obaviti do popodnevnih sati sljedećeg dana. U tim misijama sudjeluje i Kristijan Damijanić, mag.ing. sa Veleučilišta u Rijeci, Poljoprivredni odjel u Poreču. On se tada prisjeća svoje šetnje obalom južno od Rovinja i onoga na što je tamo naišao prije više od deset godina. Ubrzo nakon lansiranja H201 i H202DV Kristijan Damijanić i Marino Tumpić razgovaraju o tome. Nakon pokazanih fotografija HISTRIONa različitih oblika jedno je sigurno; Kristijan je tada, u ljeto 2010. na samoj obali (lokacija na fotografijama), tik uz more, naišao na „Danka i njegovu letjelicu“. Nije htio dirati ni otvarati artefakt na koji je naišao, nazvao je „nekoga“ i obavijestio o svom pronalasku. Nažalost ta informacija nikada nije došla do ekipe Istarskog svemirskog programa AUV. Danas na toj lokaciji, očekivano, nema ni traga o HISTRIONu 1A. Ipak, time je nakon više od jedanaest godina razriješena sudbina ove letjelice. Lokacija pronalaska poklapa se sa tada prikupljenim podacima o mogućoj trajektoriji leta. Neznamo i dalje gdje je Danko, ali smo sada sigurni da se dokopao Istarske obale, da nije završio u Tršćanskom zaljevu ili negdje u bespućima Sredozemlja. Nadamo se da ga je netko udomio i da je dobro. Sada napokon možemo zaključiti misiju HISTRIONa 1A. Možemo samo zaključiti kako je naš planet jako malo mjesto..

H1A ab

 H1A lokacija istra


Moduli iz Srbije u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi 201 i 202 preko ruba bliskog svemira
Srbija u Hrvatskom svemirskom programu
HISTRIONi na putu u stratosferu
HISTRION 301 više nego uspješan let
HISTRIONi na putu u stratosferu
Nova generacija HISTRIONa za letove u bliski svemir
Autonomne bespilotne letjelice HISTRION
HISTRIONi 107 i 109 vratili se kući
HISTRIONi 108 i 110 - rekonstrukcija i obrada podataka
Pronađeni HISTRIONi 108 i 110
HISTRIONi u bliskom svemiru 
Započinje odbrojavanje prema lansiranju HISTRIONa 108 i 110
Lansiranje HISTRION 107 i 109
Odiseja HISTRIONa 6 u bliskom svemiru
HISTRION 5 potraga za sondom u akvatoriju Pula – otok Cres
HISTRION - lansirnje
HISTRION 5 i 6 u bliskom svemiru iznad Istre
HISTRIONi ovog vikenda polijeću iz Pule
Srednjoškolski tim za HISTRIONe
Sonde HISTRION spremne za misije u bliski svemir
Letovi HISTRION-a odgođeni za proljeće 2017.
Letovi HISTRIONa u bliski svemir opasni su po život
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION sonda izdržala mrcvarenje na testovima
HISTRIONi strpljivo čekaju na priliku za let u bliski svemir
HISTRION - slike