Ali ni ovo sve sto je napred rečeno nije potpuno veran prikaz putovanja Meseca, jer smo sasvim uprostili kretanje Zemlje. Ako se sećate negde napred smo rekli da masa Meseca, iako 81,3 puta manja od mase Zemlje, nije zanemarljiva. Ona deluje na Zemlju i pravilno bi bilo reći ne da Mesec kruži oko Zemlje, već da i Mesec i Zemlja osciliraju oko jedne zajedničke tačke, oko zajedničkog centra mase koji se zove baricentar. I zapravo tačka u kojoj se nalazi baricentar obilazi Sunce po eliptičnoj putanji dok centri Meseca i Zemlje osciliraju oko te tačke. Stoga ni putanja Meseca ni putanja Zemlje nemaju pravilan eliptični oblik.

baricentar

Međutim masa Zemlje je ipak dosta veća od mase Meseca te se baricentar nalazi mnogo bliže centru mase Zemlje. Zapravo on se nalazi u samoj Zemljinoj kugli. Ako želite preciznije, od centra mase Zemlje baricentar je udaljen oko 4670 kilometara (što je oko 76% Zemljinog poluprečnika).  

Baricentar (grč. bari- ili βαρύ-ς: teško + centar: središte) je središte mase. U astronomiji to je tačka oko koje se kreću nebeska tela dvojnog ili višestrukog sistema.


KRETANJE MESECA

Šta nas zbunjuje kod kretanja Meseca
Mesec zapravo ne kruži oko Zemlje

Nodički ili drakonički mesec

Anomalistički mesec

Sinhrona rotacija i koliko traje dan na Mesecu
Sinodički mesec
Faze Meseca

Znate li da Mesec kasni?

Mesec: od zapada ka istoku

Koliko je brz Mesec?
Prividni prečnik Meseca
O daljini Meseca i njegovoj putanji 
Siderički mesec