ASTRONOMIJA NA TELEFONU

Mobile Observatory

Vlasnici HTC, Nexus i inih pametnih telefona i tableta s ponosom govore o Android operativnom sistemu i za njega kažu da je u svemu naj, the best itd. jer je za taj operativni sistem napisano preko 700 000 aplikacija, a broj preuzimanja tih programa sa Google Play premašuje 25 milijardi! Sve je to lepo i impresivno, ali kada androiste pitate za neki astronomski program oni samo obore pogled i uzdahnu od nemoći, a u licu dobiju lila boju, jer su ti njihovi programi skromni po broju i još skromniji po kvalitetu.

Mobile Observatory

Mobile Observatory
Verzija:
  Varies with device
Radi na:
iAndroid smatr telefoni i tableti
Veličina
Varies with device (~ 20 MB)
Cena:
4,99 dolara

Ali, sad se to promenilo jer se pojavio sjajan astronomski program: Mobile Obeservatory. Program je namenjen svim posmatračima nebeskih objekata i pojava od onih koji samo povremeno bacaju pogled u nebesa do onih koji to rade kad god nije oblačno. Program je na ivici savršenstva, toliko moćan i bogat da je za njegov potpuni opis potrebna čitava knjiga i zato ću ovde pomenuti samo nekoliko od njegovih brojnih glavnih karakteristika.

mbFPNa uvodnom ekranu imate 13 prozorčića, a svaki vodi u poseban svet osmatračke astronomije. Tako Sky View otvara mapu sa svim potrebnim podacima o objektu koji izaberete duplim klikom. Live View pokreće mapu koja prikazuje deo neba u koji usmerite vašu pametnu spravicu. Top View pokazuje Sunčev sistem i u kom sazvežđu se nalaze neki od najvažnijih objekata i to posmatrano sa odabrane planete, Sunca, asterodia... Meseca.

Ili na primer sekcija Objects. Ona prikazuje tabelu izlazaka, tranzita i zalazaka 43 najvažnija objekta. Zapravo imate na raspolaganju čak devet tipova podataka za te objekte (vidljivost, tip, azimut...). Ma, kažem, moćno.

Pa onda, pazite ovo: Events. Tu dobijete pregled najinteresantnijih osmatračkih događaja za period od desetak dana, te na osnovu tih podataka možete da planirate svoje posmatranje. Tu je i odeljak Eclipse – možete i sami pretpostaviti šta se tu nalazi.

I gde god da kliknete dobijate podatke, preusmeravanja, sugestije. Imate mogućnost da ubacujete odabrane događaje u kalendar, da posetite odgovarajući članak u Vikipediji... Moćno.

Program inače košta pet dolara (što je sada oko 425 dinara), a vredi više od toga. Mnogo više. Veličina? Zavisi od uređaja na koji program instalirate, ali računajte na dvadesetak megabajta.

Sve u svemu program je odličan. Uostalom dobio je i odlične ocene od onih koji ga poseduju.

Slike iz programa    
MO1 mo2 mo7
mo4 mo5 mo6

mo9

mo8

O ovom programu u Google play


Još astronomije na telefonu:

Phases of the Moon
Mars Globe
Moon Globe
Exoplanet i Kepler
Starmap Pro
Planetdroid
Red Shift
Perpetuum - Moon Phases
SkyView - Explore the Universe

SOFTVER