PerseveranceDD

ULA-in fairing korisnog tereta sa Nasinim roverom 'Perseverance' misije 'Mars 2020' smeštenim unutar njega, podignut je 7. jula 2020. godine u vis u hali VIF (Vertical Integration Facility) na lansirnom kompleksu 41 u vojnoj vazduhoplovnoj bazi Cape Canaveral na Floridi.

Unutar VIF-a fairing korisnog tereta će biti montiran na ULA-inu raketu 'Atlas V'. Marsov rover 'Perseverance' bi trebao da bude lansiran raketom 'Atlas V 541' sa rampe 41. 30. jula. Rover je deo Nasinog programa za istraživanje Marsa, dugoročnog napora robotskog istraživanja Crvene planete.

Sedam instrumenata rovera pretraživaće uslove za život u drevnoj prošlosti i znakove bivšeg mikrobskog života u Marsu. Launch Services Program Kenedijevog centra odgovoran je za upravljanje lansiranja.

 

Evropski rover koji će da sakuplja uzorke rovera 'Perseverance' na Marsu
Marsov rover dobio ime – 'Perseverance'
Mars 2020 - e-knjiga
 D. Dragovića
Kako će zvučati prvi helikopter koji će leteti po Marsu?
Nasin helikopter prošao ključne testove
Nasa odobrila lansiranje helikoptera u misiji Mars 2020
Testiranje helikoptera za Mars
Helikopter na Mesecu
Helikopter za Mars
'Mars 2020' spreman, a Indija sprema drugi lunarni lender
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: