Komet NEOWISE (i) na večernjem nebu

Niste nešto previše oduševljeni ustajanjem dva, tri sata prije izlaska Sunca da bi pogledali komet na nebu, kiša i oblaci su se urotili protiv vas, propustili ste sve prigode za vidjeti uživo komet NEOWISE o kojem svi pričaju.. Preostalo je još malo vremena za nadoknaditi propušteno.

 
NEOWISE 18072020 timeanddate
NEOWISE danijel reponj virovitica

Ono što je najbolje, komet je od prije koji dan vidljiv ne samo ranim jutrom već i navečer, sat, sat i pol nakon zalaska Sunca. Stoga, kada koloritno plavetnilo sutona zamjene tamne pastelne nijanse plave koje naginju ka tmini noćnog crnila posutog svijetlim i manje svijetlim zvjezdanim točkicama osigurajte si neometen pogled prema sjeverozapadnom horizontu. Najbolje u vremenu od 22:30 do 23:30 orijentirajte se ka sjeverozapadu. Ispružite ruku ispred sebe, raširite kažiprst i palac okomito položeno prema ravnini obzora, tako da vrh kažiprsta „dodiruje“ liniju horizonta i skenirajte nebo nešto malo poviše vrha palca koji „gleda“ uvis. Pogledajte ilustracije u opremi članka. Uzmite si trenutak strpljena , ako ste u društvu onaj/ona tko prvi ugleda komet NEOWISE (C/2020 F3) nek zna da je isto nebesko tijelo prošlo našim nebom u vrijeme kada su egipćani gradili priramide a sljedeća prigoda za vidjeti ovo svemirsko derište razbarušene kose kojoj se sada vide ne jedan nego dva repa usljediti će nam u najskorije vrijeme, za tričavih sedam tisuća godina (6.953)!

Dalekozor, ma kakav bio biti će od velike pomoći kako u pronalasku a posebice u opažanju kometa. Pronađite neki, možda se jedan primjerak nalazi u nekoj zaboravljenoj kutiji nadohvat ruke, možda ima neki kod djeda i bake, netko iz društva sigurno ima spravicu kojom će prizor tek četvrtog kometa vidljivog golim okom s naših krajeva u zadnjih par desetljeća zasjati u punom svjetlu.

NEOWISE putanja heavensabovee

Izbjegnite opažanje preko krovova zgrada i direktno ili indirektno svjetlo (svjetlosno zagađenje) koje blješti u oči. Šanse da vidite komet koji se nalazi ne odveć poviše horizonta (tek oko 15° u gore navedeno vrijeme) time su rapidno manje. Želite fotografirati komet ali nemate profesionalni fotoaparat. Nikakav problem. Uzmite mobitel i slijedite elementarne upute za fotografiranje koje laicima sugerira voditelj Zvjezdarnice Apollo u Virovitici, Danijel Reponj;„Uzmite mobitel i postavite ga tako da se ne pomiče. Najbolje na stativ ili ga naslonite na neki nepomični predmet i okrenite ga da objektivom gleda prema kometu. ISO osjetljivost postavite na 400 ili više, a ekspoziciju snimanja stavite na 2 sekunde ili više. I snimajte.. „

NEOWISE srpanj 2020 navecer st

 Zaglavite li nakon večernjeg pogleda na komet negdje u gradu s društvom, muči li vas insomnija, radite večernju smjenu, komet NEOWISE, otkriven 27.03.2020. od strane stroja, robota u svemiru (Near Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer), vidljiv je i rano ujutro. Poslje tri sata iza ponoći potražite ga na sjeveroistočnom horizontu. Ili, budimo lijeni pa samo sutradan poklikajmo fotografije na internetu onih koji su pogledom na NEOWISE obogatili svoj život nenadanim posjetiteljem iz svemira.

 
 

C/2020 F 3 (NEOWISE) - članci i fotografije
Grad i zvijezda (repatica)
Kometa C2020 F3 Neowise - moj doprinos - Goran Vilov

Kometa C2020 F3 Neowise - Matija Uglješin (2)
C/2020 F3 (NEOWISW) - Nikad kraja kometi
Kometa C2020 F3 Neowise - nad Novim Sadom
Kometa C2020 F3 Neowise - M. Grnja (14. 7. 2020.)
Staromodan pogled na kometu NEOWise
Kometa NEOWISE (C/2020 F3) snimana večeras
Kometa C2020 F3 Neowise - Matija Uglješin
Kometa C2020 F3 Neowise - M. Grnja (po drugi put)
Kometa C2020 F3 Neowise - M. Grnja
C/2020 F3 (NEOWISE) - pogled iz Amerike
Potraga za kometom C/2020 F3 (NEOWISE)
Slike komete C/2020 F3 (NEOWISE) Zoran Tomić Kruševac
Kometa! - Foto: Marko Savić Beograd
Oblaci i kometa Neowise u pola četiri ujutro Boris Saksida, Slovenija
Budite se, komet NEOWISE je na nebu!  članak: Marino Tumpić 
Komet C/2020 F3 (NEOWISE) iznad Virovitice Danijel Reponj Virovitica
C/2020 F3 (NEOWISE) o kometi