Astronautika: misije

Akatsuki-1

Već smo čitali da je japanska kosmička sonda za istraživanje Venere, Akatsuki, nakon sedam meseci puta konačno stigla do svog cilja. Nažalost, 7. decembra je osvanula vest da je sonda promašila planetu zbog problema sa uključivanjem motora za orijentaciju letilice. JAXA je tada obećala da će za 6 godina pokušati ponovo da uđe u orbitu. Međutim, izgleda da će ova sonda teška 640 kg (320 kg goriva i 34 kg instrumenata) dobiti drugu šansu pre nego što su kontrolori misije očekivali.

Japanska svemirska agencija sada kaže da bi moglo da se desi da Akatsuki pokuša da uđe u orbitu oko Venere za 5 a ne za 6 godina od danas.

$300 miliona vredan svemirski orbiter Akatsuku promašio je Veneru zbog problema sa trasterima, koji su radi ulaska u inicijalnu orbitu visoku 200.000 km umesto planiranih 12 minuta rada automatski isključeni nakon samo 2,5 minuta.

Uzrok kvara je neočekivani pad pritiska u sistemu za dovod hidrazinskog goriva do motora, ili možda oštećenje mlaznice motora, smatraju naučnici iz JAXA.

Za Novu Godinu JAXA je objavila da će ponovo pokušati za 6 godina, kada Akatsuki ponovo priđe Veneri, ali sada su objavili da bi bilo moguće polako usporavat Akatsuki i ponovo pokušati za pet godina.

Plan je da Akatsuki provede najmanje dve godine u orbiti oko Venere. Njegovih šest instrumenata, među koje spada 5 kamera, istraživaće oblake, atmosferu i vremenske prilike na Veneri, tako da je sonda bila reklamirana kao „prvi interplanetarni meteorološki satelit na svetu“. Infracrvene kamere će pokušati da snime munje i moguće aktivne vilkane na površini.

Akatsuki je trebalo da bude prva japanska međuplanetna misija još od sonde Nozomi, lansirane 1998. godine, koja je takođe zbog kvara promašila Mars 2003. godine.

 Akatsuki-2

Akatsuka (raniji naziv Planet-C) prilikom poslednjih testiranja pred lansiranje raketom H-IIA. folija koja se vidi predstavlja zapravo termičku zaštitnu oblogu. Delove videti na donjoj slici.

Zajedno sa Akatsukom lansirano je još 5 sekundarnih korisnih tereta, od kojih je najpoznatiji bio prvi kosmički jedrenjak IKAROS. Ostali su bili mikro-sateliti.

 Akatsuki-3

Konfiguracija sonde u orbiti oko Venere. Ovako trenutno izgleda sonda.


Venus Climate Orbiter ipak ima šanse | Astronomski Magazin

9 јан 2011 ... kliknite na ilustracije Logo projekta Akatsuki Umjetnički prikaz Venus Climate Orbitera u trenutku prilaza Veneri Japanska svemirska ...

Japan lansirao letjelicu prema Veneri | Astronomski Magazin

23 svi 2010 ... Venus Climate Orbiter, ili kako ju Japanci nazivaju “Akatsuki” nije bila jedina letjelica lansirana ovom prigodom. ...

Jedrenjak zaplovio svemirom | Astronomski Magazin

18 јун 2010 ... IKAROS je lansiran 21. maja zajedno s letjelicom AKATSUKI koja juri prema Veneri »klasičnom trajektorijom putanje«. ...

Dobar vetar u kosmičkom jedru | Astronomski Magazin

26 јан 2011 ... Aparat je 21. maja 2010. godine lansiran dvostepenom raketom H-IIA 202 zajedno sa sondom Akatsuki (Venus Climate Orbiter). ...



Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: