Astronautika: misije

Pilotirani Dragon uspješno sletio

Povratak 1

Danas, 02.08.2020. u 20:48 po našem vremenu (18:48 UTC) u područje Meksičkog zaljeva sletio je pilotirani svemirski brod Dragon sa dvoje astronauta (Doug Hurley i Bob Behnken). Nakon dvomjesečne misije na ISSu ovo je „gem,set,meč“ za novo doba američke pilotirane astronautike.

Povratak 2

Po prvi puta od 1974. (Apollo-Soyuz misija) amerikanci su se vratili iz svemira vlastitim brodom slijećući na vodu. Prema prvim podacima čini se kako su sve sekvence misije odrađene uspješno. Prikupljeni podaci će se pomno analizirati kako bi se u budućnosti otklonile uočene poteškoće i nepravilnosti. Najvažnije od svega je da su astronauti dobro, oni će sa prihvatnog broda helikopterom poletjeti na kopno. Nakon medicinskih ispitivanja predstoje im naporni višetjedni treninzi kako bi svoja tijela vratili u stanje života na Zemlji (gravitacija).

Povratak 3

Pilotirani Dragon poletio je raketom Falcon 9 ka ISS 30.05.2020. sa Floride, iz naših krajeva imali smo tada priliku vidjeti njihov let u svemir. Povratak je bio nevidljiv sa naših prostora.

Više o misiji DM2 na našem portalu uskoro..

P.S.

Obratite pažnju na fotografiju astronauta u Dragonu prilikom procedure povratka na Zemlju. Uočite da su im odjela „napuhana“. Prvi točan komentar o čemu se zapravo radi nagrađujemo putovanjem na Mars prve sljedeće misije koja to bude omogućavala (digitalni potpis).

Povratak 4


Povratak astronauta na Zemlju
Pratite lansiranje Falkon 9
Hoće li Amerika uspeti? Pratite prenos lansiranja Falkon 9
Falkon 9 - Kako nismo videli lansiranje
Vežite se – Polijećemo
SpaceX i Nasa uskoro lansiraju ljudsku posadu u svemir!
SpaceX
Ilon Mask - kratka biografija