Astronautika: misije

Beresheet, mali izraelski svemirski brod, koji je kao sekundarni tovar bio ukrcan na raketu Falkon 9, i zatim pušten da leti ka Mesecu, ušao je 4. aprila u orbitu našeg prirodnog satelita. Za nedelju dana, 11. aprila, on će pokušati da se lagano i bezbedno spusti na površinu Meseca, čime će, ako taj manevar bude uspešan, Izrael postati četvrta zemlja u svetu koja je spustila operativnu svemirsku letelicu na površinu Meseca. 

beresheet kontrola
Kontrolori leta aplaudiraju nakon što je Beresheet uspešno ušao u orbitu oko Meseca. Image: SpaceIL

Ova misija je izuzetno zanimljiva jer se radi o letelici privatne kompanije i to zemlje koja do sada nije imala bogato iskustvo u letovima u svemir poput astronautskih giganata kakve su SAD, Rusija, Kina, pa i Indija. 

Beresheet nije poslat direktno na Mesec te je njegovo putovanje moralo da se odvija dugo. Čitavih šest nedelja letelica je lagano, veoma eliptičnom putanjom putovala do Lune. Sada je savladala jednu od kritičnih faza i obleće Mesec. Već i ovo samo po sebi sjajan je uspeh, ali letelici predstoji još jedan veliki I kritičan zadatak: meko spuštanje na površinu Meseca. 

Da bi letelica ušla u orbitu oko Meseca, njeni motori su bili uključeni oko šest minuta čime je ovo svemirsko vozilo smanjilo svoju brzinu na oko hiljadu kilometara na sat, a čime je dozvolila da je zahvati i zarobi Mesečeva gravitacija. Zatim su usledile korekcije ove orbite te je ona spuštena na visinu od oko 200 kilometara od površine Meseca. 

Beresheet u sebi nosi skromnu naučnu opremu, magnetometar kojim će se meriti jačina loklnog magnetog polja Meseca, te kameru visoke rezolucije. Ali Beresheet je namenjen pre svega za popularizaciju astronautike među studentima Izraela, ali i studenata širom sveta. 

Svakako nas ne iznenađuje što izraelski tim naglašava da su već i dosadašnjim uspehom letelice ponosni što su Izraelci.  

spaceil lander PROMO2
Umetnička vizija izraelskog rovera na Mesecu. Image: SpaceIL

Iz članka: 

Raketom Falcon 9 kompanije SpaceX juče, 21. februara, je lansiran prvi izraelski svemirski brod Beresheet (hebrejski: „Na početku“) put Meseca. Za oko dva meseca, ako sve protekne u redu, taj brod treba da se spusti na našeg svemirskog suseda. To je prvi privatni Mesečev lender i takođe prvo lansiranje izraelskog broda.

 


Izraelski vasionski brod napravio prvi selfi

SpaceX ispalio prvi izraelski Mesečev lender

Izraelski rover ide na Mjesec

Izraelski lender spreman za lansiranje na Mesec!