Astronautika: misije

'New Horizons' se vratio na teren nakon što je bio prisiljen da ćuti zbog solarne konjunkcije nakon flajbaja 1. januara. Sonda je poslala nove podatke koje su preuzete sa tvita dr Alana Šterna. Slike su napravljene pre najbilžeg proletanja pored asteroida i ne govore nam ništa novo o tom svetu, ali ... nove slike, jeeee!

mu1

Slike optičke navigacije. Četiri fotografije snimljene 31. decembra 2018. dokumentuju rotaciju i povećavanje prividne veličine objekta 2014 MU69. Gornji red prikazuje slike onako kako su stigle s broda, a donji pokazuje iste nakon korigovanja.Na slici se vidi da se radi o binarnom objektu, sa sjajnim 'vratom' i šarenom površinom.

Pre nekoliko sati misija je prikazala prilaznu animaciju koja pokriva oko polovine rotacije 2014 MU69. Ispostavilo se da je prvobitna pretpostavka da je osa rotacije sasvim slučajno okrenuta skoro direktno ka 'New Horizonsu–taćna! To znači da jednu stranu asteroida nećemo nikad moći da vidimo!

mu2
NH je prišao asteroidu 3024 MU69između 32. secembra 2018. u 20:00 UT i 1. januara 2019. u 05:01 UT. Ovaj film uključuje 15 slika (koliko ih je stiglo do 15. januara) i pokriva oko pola rotacije dok je sonda prilazila sa udaljenosti od 500.000 km do samo 28.000 km. Sate udaljenosti, rezolucije slike je padala sa 2,5 km na 140 m po pikselu.


'New Horizons' obavio svoje!
New Horizons

Novi rekord 'New Horizonsa'

Ima li MU69 mesec?!

New Horizons - problemi u istraživanju Kajperovog pojasa

Uspavanka za ’New Horizons’

New Horizons na pola puta do sledećeg cilja - 2014MU69
’New Horizons’ prodžarao motore
Nasin „New Horizons“ kompletirao slanje podataka na Zemlju
Aparat "Novi horizonti" snimio patuljastu planetu Kvavor
NH - Kuda i kako dalje?
Nove tajne u Plutonovoj „Zoni sumraka“
Spremaju se nova iznenađenja sa „New Horizonsom“?
New Horizons: nove granice
„New Horizons“ sminio Kajperca!
Koliko košta „New Horizons“ u poređenju sa drugim misijama?
’New Horizons’ kompletirao manevre ka novom cilju
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: