PegeDR

 
Odlučio sam pokrenuti novu temu o Suncu. Nazvao sam ju Sunčeva slikovnica. Zašto baš tako? Pa po onoj narodnoj – slika vrijedi više od tisuću riječi. S obzirom da je moj glavni posao u zvjezdarnici Apollo upravo praćenje Sunčeve aktivnosti, red je da to onda nekako predstavim javnosti na način kako je svima vama najzanimljivije – slikama. Objavljivat ću one najzanimljivije trenutke koje sam zabilježio astrofotografijom (ponekada i videom isto), a koji su po mojem mišljenju i izboru bili dovoljno atraktivni da zaslužuju ovakvu vrstu prezentacije. Nadam se da će vam se svidjeti.
 

Dolaskom jeseni povećao se broj dana bez Sunca, došla je i magla, veća je vlažnost u zraku i tako se polako ali sigurno smanjuje period kada se Sunce može promatrati. Tako je svake godine pa ni ova nije izuzetak. Iskoristio sam zadnje dane kada je Sunce bilo vidljivo i snimio razvoj Sunčevih pjega u drugoj polovici listopada. U zadnji trenutak, jer početkom studenoga pa do danas, Sunca ni za lijek.

Kako sam snimao?

Ukratko, snimao sam u fokusu teleskopa SkyWatcher Maksutov 127 / 1500 mm astrokamerom ZWO ASI462MC (kadrovi “izbliza”) i Canon EOS 650D (cijela Sunčeva ploča). Na objektivu teleskopa nalazio se Baaderov AstroSolar filtar, a ZWO ASI462MC je bila opremljena Baaderovim UV/IR cut and Luminance filtrom. Koga zanima kako izgledaju metode promatranja i snimanja Sunca u zvjezdarnici Apollo, može pogledati ovaj video u kojemu sam prikazao sve te metode. Nakon toga će vam biti jasnije kako sam to radio.

 

Oni koje zanima, mogu na Facebook stranici zvjezdarnice Apollo pratiti što će se događati na površini Sunca. Tamo objavljujem one najzanimljivije astrofotografije Sunca i Sunčevih pjega kao i zanimljive astrofotografije koje su trenutno aktualne. To je iz gore navedenih razloga, jer sada više do proljeća neće biti povoljnog vremena barem desetak dana da se Sunce vidi "u komadu" kako bih imao materijala svaki dan za snimanje, gdje bih mogao pratiti razvoj pjega. Ako se i dogodi povoljno vrijeme, ne mora biti da će na površini Sunca biti zanimljivih pjega za astrofotografsko praćenje i snimanje. Naravno, to ne vrijedi za redovno praćenje Sunčeve aktivnosti kada nije uvjet da to bude u kontinuitetu svaki dan. Kada Sunce izviri, ja ću odraditi mjerenje aktivnosti, no to ne mora biti i astrofotografsko snimanje. Bilo pjega ili ne. Naravno, dogodi li se da se taj jedan vedar dan na Suncu vide kave zanimljivosti, snimit ću ih obavezno i objaviti, da ih vidite.

O oznakama kojima se označavaju Sunčeve pjege

Za početak potrebno je nekoliko objašnjenja. Sve grupe Sunčevih pjega imaju svoje oznake. To su oznake na primjer 27/3571, gdje je prvi set brojeva (27 u ovom slučaju) redni broj grupe pjega dodijeljen u zvjezdarnici Apollo tijekom tekuće godine. Drugi set brojeva (3571) je redni broj koji je dodijelila Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA – The National Oceanic and Atmospheric Administration). Cijelu priču oko toga napisao sam u članku naziva Kako se Sunčevim pjegama dodjeljuju oznake? i preporučam vam da ga pročitate, priča je jako zanimljiva i nakon toga će vam postati jasno puno toga oko tih, nekima zbunjujućih brojeva vezanih uz pjege na Suncu. 🙂

Uz svaku sliku koja prikazuje detalje Sunčevih pjega, nalaze se i oznake po kojima ih možete pratiti. Na slikama koje sam dao kao orijentaciju o kojoj se grupi pjega radi, stavio sam, radi lakšeg praćenja, samo strelice s prvim setom brojeva, dakle oznakama koje Sunčevim pjegama dodjeljujem u zvjezdarnici Apollo. To je preciznije označavanje jer NOAA ne označava grupu pjega već isključivo aktivno područje u kojemu se jedna ili više grupa mogu istovremeno naći.

 

Tijekom ovih snimanja već se vidjelo da atmosfera nije potpuno čista. Visoka sumaglica u atmosferi, treperenje zraka i povećana vlažnost nagovještavali su da će se dogoditi promjena vremena pa su snimci bili osjetno lošiji nego ranije tijekom godine. Jednostavno je bilo nemoguće fino fokusirati sliku zbog uočljivog treperenja i loma zraka svjetlosti u takvoj atmosferi. Kao posljedica toga, fine granule na površini Sunca postale su mutne, a i na pjegama se vidi da su u nekim trenucima malo nejasne. No, tu nije bilo pomoći. Uvjeti su bili takvi kakvi su i samo sam time raspolagao. Što bi se reklo, igrao sam kartama kakve su mi dodijeljene. Pa evo što sam zabilježio.

Pjege-oznake

Oznake Sunčevih pjega vezane za ovaj članak

Ovaj astrofotografski serijal Sunčeve površine počinje 24.10.2021. godine. Na Suncu vidimo dvije grupe pjega. To su grupa 94 / 2886 i grupa 95 / 2287.

slika1

Sunce 24.10.2021. godine.

Grupa 94 sastoji se od jedne velike pjege C klase, dok je druga grupa 59 malo kompleksnija i razvijenija, vidimo dvije pjege C klase, okružene manjim pjegama B i A klase. Pogledajmo što se dogodilo idućih dana.

slika2

Sunce 25.10.2021. godine.

Dva dana kasnije. 27.10.2021. godine, vidimo da je grupa 94 i dalje stabilna, njezina se pjega nije puno promijenila. No, zato se grupa 95 jest promijenila, A tu su i začeci novih grupa pjega.

slika3

Sunce 27.10.2021. godine.

Desno se nalazi grupa 94. Lijevo od nje vidimo da su se počele pojavljivati male pjege A klase. Isto tako vidimo da se grupa 95 pomalo razvukla. To ukazuje da će se podijeliti na dvije grupe. A baš kao i kod grupe 94, s lijeve strane vidimo pojavu novih malih pjega A klase. Primijetite da se gore lijevo, na istočnom rubu Sunca pojavila nova grupa pjega C klase. Sada u igri imamo šest grupa pjega. Pa pobrojimo ih. Desno je grupa 94 / 2886. Odmah pored nje lijevo je nova grupica pjega koja je dobila oznaku 98 / 289, zatim lijevo od njih je najveća grupa koju znamo pod oznakom 95 / 2887, lijevo od nje je nova grupa malih pjega koja je dobila oznaku 96 / 2889, malo lijevo od nje je jedna (slabo vidljiva) odvojena pjega koja ima oznaku 97 / 2888 i gore lijevo je nova grupa oznake 99 / 2891. Biti će zanimljivo pratiti što će biti dalje.

slika4

Sunce 28.10.2021. godine.

Idućega dana stvari su se već počele mijenjati. Desno, grupa 94 je i dalje postojana, baš kao i grupa 98 lijevo od nje. Grupa 95, u sredini dolje, samo što se nije podijelila u dvije grupe, a lijevo od nje još se uvijek vide pjegice u grupi 96 / 2889. No, samostalne pjegice koja je imala oznaku 97 / 2888 više nema. Pojavila se na kratko i nestala. Očito nije imala dovoljno energije da opstane. Gore lijevo grupa 99 / 2891 počela se lijepo razvijati.

slika5

Sunce 29.10.2021. godine

Dana 29.10.2021. godine na Sunčevoj površini vidljive su dvije veće grupe pjega. Što se događa? Desno je grupa 94 koju sada vidimo zadnji puta. Uskoro će zaći na zapadnom dijelu Sunca i više nam neće biti vidljiva. Lijevo od nje više nema ni grupice pod oznakom 98. Nisu dugo trajale. No, zato se veća grupa koju vidimo dolje, a koja je nosila oznaku 95 napokon podijelila u dvije grupa. To smo čekali nekoliko dana jer je sve ukazivalo da će se dogoditi. Tako je novonastala grupa dobila oznaku 100 / 2887. Gore lijevo sada imamo nešto jasniji pogled na veću grupu oznake 99 / 2891. Ostalo nam je ukupno pet grupa pjega.

slika6

Sunce 30.10.2021. godine

Tridesetog dana mjeseca listopada 2021. godine, slika Sunca pokazuje nam sljedeću situaciju. Desno, na zapadnom rubu Sunca, pjega više nema. Tek se nazire nekoliko svjetlijih sitnih fakula. Primat na tom dijelu Sunčeve površine sada imaju dvije grupe pjega. Veća je "stara" grupa koju znamo pod oznakom 95, a malo lijevo dolje od nje nalazi se nova grupa koja je nastala dijeljenjem i nosi oznaku 100. Lijevo od njih nazire se sitna grupica pjega A klase oznake 96 / 9889. Gore lijevo jasno vidimo grupu 99 /2891 koja se nije posebno mijenjala. Stabilna je. No, novitet je nova skupina pjegica koja se pojavila gore, malo desno. Ona je dobila oznaku 101 / 2892. Kako jedne nestaju, druge se pojavljuju.

slika6

Sunce 31.10.2021. godine

Dan nakon, 31.10.2021. godine slika nam prikazuje slijedeće. Desno su grupe 95 i 98. "Matična" grupa 95 još se drži, no ona koja je nastala odvajanjem od nje, grupa 98, počinje se polako i sigurno raspadati. Gore vidimo grupu 99 koja je i dalje uglavnom nepromjenjiva. Desno od nje, jedva zamjetna grupica oznake 101 nepovratno se gasi i uskoro je više neće biti. No, zato je novitet nova grupa pjega koja izvire s lijeve, istočne strane Sunca. Ta je grupa dobila oznaku102 / 2893.

slika8

Sunce 1.11.2021. godine

I zadnji dan snimanja, 1. studenoga 2021. godine stanje na Suncu je ovakvo. Desno su grupe 95 / 2887 i 100 / 2887. Ova potonja je jedva vidljiva jer se raspala gotovo do kraja. Oko njih se nalaze oblaci svijetlih fakula. Gore vidimo grupu 99 / 2891 koja se sada značajno počela mijenjati, nekako se izdužila i najvjerojatnije će se i ona podijeliti u dvije grupe ili se raspasti. Na istočnom, lijevom dijelu Sunca vidi se pjega grupe 102 / 2893. Čini se postojana i ništa ne ukazuje da joj prijeti bilo kakva skora promjena. Oko nje također vidimo oblake fakula. Tu je vremenska situacija zaustavila daljnje praćenje aktivnosti Sunca.

Sada možemo pogledati detalje svake od ovih grupa Sunčevih pjega posebno, u kojima ćemo vidjeti puno jasnije što se s njima događalo i kako su se one mijenjale.

>> Nastavak: Sunčeva slikovnica - listopad 2021. (2)


Kako se Sunčevim pjegama dodjeljuju oznake?
Sunce nam je živnulo
Živnulo Sunce 
Danijel Reponj
Author: Danijel Reponj