pun mjesec studeni2023 ESO

Zadnji pun Mjesec prije zime

Danas, ponedjeljak 27.11.2023. u 10:16h, nastupiti će astronomski događaj kojeg laički nazivamo pun Mjesec, posljednji prije ovogodišnje zime. U tom trenutku Mjesec će od Zemlje biti udaljen 380.530km i neće biti vidljiv s našeg podneblja. Rano ujutro  zalazi u 07:29, a izlazi predvečer u 16:11. Šest sati nakon što nastupi pun Mjesec on će se pojaviti nad istočnim obzorjem naših krajeva. Tijekom večeri i noći nalaziti će se u zviježđu Bika, neposredno do pravog zvjezdanog dragulja, otvorenog zvjezdanog skupa M45 Plejade (kod nas poznatijem pod nazivom Vlašići). Našalimo li se u maniri kapitalističko-potrošačkog društva mogli bi reći kako se noć ovog ponedjeljka može nazvati „White Monday Night“ (ne povezati s religijskim „Uskrsom“) ili predadventski puni Mjesec. Kako god bilo, tamo gore se nalazi nekoliko Zemaljskih letjelica, robotičkih izaslanika humanoida, koji će kroz desetak, nešto više ili nešto manje godina, za vrijeme punog Mjeseca gledati  prizor Plave točke u beskraju (Pale blue dot, Carl Sagan) iznad njihova horizonta. Prilika je ovo i za nestandardnu kontrolu vida; Ugledate li šest, sedam ili više zvijezdica u M45 Plejade pored Mjeseca, nemajte straha na pregledu kod okuliste. 

Navečer, u vremenu  17:26 – 17:32 južnim dijelom neba od zapada ka istoku proći će Kineska svemirska postaja, nešto kasnije (18:18 – 18:21) sjevernim dijelom neba, također od zapada ka istoku, nakratko će se pojaviti i Međunarodna svemirska postaja. Uskoro će njihovi prolasci našim nebom biti markantiniji te ćemo ih tada i posebno najaviti.

Sunce u ponedjeljak 27.11.2023. izlazi u 07:18, zalazi u 16:26. Podaci su izračunati za lokalitet Vidulini Observatory, drugdje na Poluotoku razlikuju se za najviše par minuta.

pun mjesec studeni2023 maca