Danas je Merkur stigao u najveću, istočnu elongaciju, a to znači da je maksimalno udaljen od Sunca, razume se, posmatrano sa Zemlje. Zato što je blizu Suncu Merkur je težak za posmatranje jer se najčešće kupa u Sučevim zracima pa ga ne vidimo. Ali u pojedinim periodima kakav je ovaj o kome pričamo Merkur se dovoljno udalji od Sunca pa tada nastupa period kada ovu malu planetu možemo da vidimo. 

elongacija

Posmatrano sa Zemlje: kada Sunce zađe za horizont nastaju odlični uslovi za posmatranje Merkura (naravno, ako je vedro)

Posmatrano sa Zemlje Merkur se može naći s jedne ili druge strane Sunca, tj. istočno ili zapadno. Sada je Merkur u istočnoj elongaciji i možemo ga videti u sumrak čim Sunce zađe za horizont. Sunce ovih dana zalazi nešto posle 20 sati pa računajte na to ako želite da ugledate Merkura. Do zalaska Merkura ima još oko dva sata, ali ne očekujte da sve to vreme možete videti ovu planetu. Ona bledi pri horizontu zbog debele naslage atmosfere, sem toga, nad horizontom obično stoje neke zgrade, šuma ili planina te vam je vreme osmatranje znatno kraće od ta dva sata. S druge strane i to vam je dovoljno. 

elongacija3

Gledano sa Zemlje Merkur je ovih noći udaljen oko 22 stepena a njegova magnituda iznosi +0,5. od nas je udaljen 123,2 miliona kilometara ili 6,85 svetlosna minuta. Nad horizontom se izdiže najviše za 19 stepeni i 40 minuta.