Astronautika: misije

fobos-grunt-scenario
Scenario misije Fobos Grunt sada je optimistično gledano-veoma upitan
fobos-grunt-prikaz_letjelice_OFF_
Shematski prikaz letjelice Fobos Grunt

Prošlo je trideset godina od zanjih uspješnih međuplanetarnih misija porijeklom iz SSSRa odnosno Rusije. Ruska tehnika savršeno je sredinom osamdesetih odradila iznimno složenu misiju istraživanja Venere i Halleyeve komete dvama letjelicama (VEGA 1 i 2). Ambiciozni planovi istraživanja Marsa nedugo nakon toga letjelicama Fobos 1 i 2 bili su na dohvat ruke a onda su letjelice zakazale u trenutku kada je velika odiseja otkrivanja tajni Marsa i njegovih satelita, posebice Fobosa, praktično već bila započela.

Raspad SSSRa devastirao je tamošnji svemirski program. Ipak sredinom devedesetih iz „unutarnjih rezervi iscijeđena je“ fantastična letjelica nazvana „MARS 96“. Nažalost njezina je raketa-nosilica otkazala za vrijeme leta te se cijela konstrukcija obrušila na Zemlju. Bio je to kraj nadanjima istraživanja Marsa za dugi niz godina. Početkom XXI stoljeća kreće novi projekt. Phobos Grunt napravljen je u besparici Ruskog svemirskog programa. Tijekom godina tehnički dizajn letjelice nekoliko se puta mijenjao da bi prije koju godinu napokon bio uobličen u najambiciozniju misiju istraživanja nekog nebeskog tijela i ne samo od strane Rusije.

Tamošnji planeri misije „osigurali su“, doduše usporene radove na projektu, potpisom ugovora s Kinezima u kojem je njihova letjelica zapravo i matični brod malog Kineskog Marsova orbitera YH-1. Lansiranje je trebalo usljediti prije dvije godine kada je lansirni prozor prema crvenoj planeti bio otvoren. Isto je otkazano pod izlikom kako je letjelica spremna no da nisu izvršena sva testiranja. Prava je istina bila kako to nije bilo baš tako te da su inženjeri zadnje dvije godine imali pune ruke posla ne bi li stigli kompletirati letjelicu za lansiranje koje je usljedilo u noći 08./09. novembra ove godine.

Samo lansiranje obavljeno je besprijekorno. Raketa nosač tipa Zenit svoj je posao odradila uspješno. Činilo se kako je prva kritična faza prošla uspješno. Mediji su sutradan po lansiranju poput papagaja ponavljali kako se Ruska sofisticirana letjelica nalazi na putu prema Marsu...

Zaista, tako je i trebalo biti – ali nije! Fobos Grunt i njegov raketni stupanj Fregat ostali su tamo gdje ih je odbacila raketa Zenit. U niskoj Zemljinoj orbiti. Nejasne vijesti koje pristižu iz Rusije nisu optimistične. Raketni blok koji je letjelicu trebao odbaciti do Marsa nije se pokrenuo. Zasad se ne zna uzrok zatajivanja inače veoma pouzdanog raketnog bloka Fregat. Letjelica ne komunicira s Zemaljskim kontrolnim centrom. Pokušaji da se uspostavi telemetrija čak i preko međunarodnih radio komunikacijskih mreža nije dala rezultata. Vremena za odlazak s ivice devetog kruga pakla ima veoma malo. Baterije na letjelici mogu izdržati svega još nekoliko desetaka sati. Ne uspije li se uspostaviti komunikacija s letjelicom, ubaciti novi programski paket, orijentirati letjelicu za zauzimanje trajektorije prema Marsu misija je gotova, no prije objave njezine „smrtovnice“ pričekati ćemo koji dan.

Druga je mogućnost da je došlo do „hardware“ kvara, tada letjelicu ništa nemože spasiti i ona će se kao 13 tona masivna kompozicija s toksičnim gorivom ubrzo obrušiti na Zemlju. Svakog dana letjelica u sadašnjoj orbiti gubi jedan do dva kilometra na visini i uranja sve niže prema granici posljednjeg orbitalnog  kruga prije ulaska u devastirajuću vatrenu dionicu njezinog leta.

Kažu da je statistika znanost, kritičari kažu kako je statistika „majka svih obmana“, ipak u slučaju Ruskih (i ex SSSR) misija k Marsu ona je neumoljiva. Dvadeset letjelica upućenih k Marsu niti jedna nije bila potpun uspjeh! Samo je njih troje dalo nekakve mizerne rezultate, premalo, preskromno, deprimirajuće za uloženi trud.

S druge strane gotovo istovjetan dizajn letjelica u slučaju istraživanja Venere i Mjeseca dao je iznimno plodonosne rezultate. Eto materijala teoretičarima zavjere kako Zemljanima nije dopušteno istraživanje „nekih stvari“ oko susjedne planete Mars. Budemo li za koji dan napisali RIP članak o Fobos Gruntu to neće samo značiti kraj jedne misije već za dugi niz godina otkazati istraživačke misije k Mjesecu i Veneri. Luna Glob i Venera D ostati će dugi niz godina samo lijepa želja i slikice na papiru ili ako baš hoćete – na računalnim animacijama koje gledamo na internetu..


LINKOVI
Male šanse da "Fobos-Grunt" bude spašen
Drama u orbiti - hoće li Fobos-Grunt krenuti ka Marsu
Fobos Grunt kreće prema Marsu
Tajni plan Rusije da dođu na Mars?
„Fobos-grunt" u niskom startu 2011
Fobos Grunt - 2006
NOVI RUSKI MARSOVSKI PROJEKAT - 2006
Ruske letjelice za Mjesec i Mars na čekanju - 2009
Phobos-Grunt – Odiseja Mars - 2010
Rusi šalju Zemljane na Fobos - 2009
Hoćemo li konačno na Fobos? - 2009
Rusi oživeli planove za istraživanje Meseca - 2011