Astronautika: misije

Zvanično, 1. februara biće objavljen Nasin budžet, međutim već sada su neki njegovi važni detalji procureli u javnost. A oni su u prilično uzmemiravajući i po posledicama koje će izvesti i po tome što razotkrivanju žalosno stanje ekonomije  najmoćnije zemlje sveta. Po svemu sudeći toliko hvaljeni i veoma ambiciozni program Constellation - se ukida, razvoj rakete Ares - se obustavlja, od odlaska na Mesec nema ništa!

nasa_ares_1x-200x300Ako se ove vesti potvrde to će značiti da SAD treba da pronađu novo rešenje za slanje čoveka u svemir, jer spejs šatlovi pre ili kasnije moraju da se povuku (plan je da zadnji let bude ove godine). Zbog toga neki već govore o kraju i same Nase. Pominju se i privatne kompanije koje bi možda mogle da preuzmu posao slanja ljudske posade u svemir. U svakom slučaju ovaj rez koji povlači predsednik Obama će izazvati dramatične posledice.

Da podsetimo: predlog budžeta Nase podnosi američki predsednik Kongresu. Na taj način prvi čovek Amerike zapravo usmerava razvoj američke svemirske agencije. Doduše, Kongres nije obavezan da prihvati predlog budžeta. Zbog svega toga treba da pričekamo 1. februar da čujemo i zvanično detalje preloga i zatim da sačekam o odluku američkog Kongresa.

 

Relevantni linkovi

50 GODINA NASE

29. jula 1958. godine osnovana je Nasa. Tim povodom objavljujemo izvod iz članka NASA - PRVIH 50 GODINA koji je objavljen u 32. broju Astronomije.

Budžet Nase