M45 ili u narodu poznatije kao Plejade je zvezdano jato vidljivo golim okom. U zavisnosti od količine svetlosnog zagađenja, moguće je videti ga slabije ili intenzivnije. Oko 6 zvezda ovog jata su vidljive golim okom dok se 9 ili čak 12 mogu videti u savršenim posmatračkim uslovima. 1579. god, pre otkrica teleskopa, astronom Mestlin je precizno nacrtao polozaje 11 zvezda, a kasnije je Kepler nacrtao tacan polozaj cak 14 zvezda iz ovog jata, Verovatno najraniji zapis o ovom jatu potiče od Hesioda, 800 godine pre nove ere. Takođe se Plejade pominju i u Bibliji i u Homerovoj Odiseji.

Ime Plejade je grčkog porekla i ima korene u grčkoj mitologiji. To su sedam kceri Atlanta i Plejone koje progoni Orion sve dok ih Zevs ne pretvori prvo u golubice, a zatim u zvezde. Orion je takodje postavljen na nebo gde nastavlja večno da progoni lepe Plejade, ali nikad ih ne može stići. Po Homeru pojava ovih zvezda na nebu (maj) oznacava bezbedan period za plovidbu koji prestaje u novembru kada i Plejade odlaze sa nocnog neba. Slicno govori i Hesiod kada savetuje mornare da se "ne otiskuju na pucinu kad se Plejade, bezeci od Oriona, spuste u more". 

Na japanskom Plejade se zovu Subaru 😃. Kod staroevropskih naroda pokazuje se da su nazivi povezivani sa kokoškama i pilićima. (grčka mitologija je najzanimljivija po tom pitanju).

Nas narod za Plejade zna od davnina, ali ih zove svojim imenom: Vlasici, odn. (redje) Vlascici. Naziv mozda dolazi od staroslovenskog imena za ove zvezde: Vlasezelisti (odnosno u drugim varijantama: Vlasozelisti, Vlasozilisti itd.). U Rusiji ih opet zovu Volosozari (a i Babino sazvezdje) sto dolazi od imena starog slovenskog boga Volosa. Vlasici, odn. Volosici, bi u tom slucaju bili sinovi ovog boga.

Kod Srba Vlasici su sedmoro braca. U predanjima njihova imena se navode u parovima. Nije jasno koje ime se odnosi na koju zvezdu. Postoji vese verzija ovih imena.
To su Mika i Mioka, Raka i Raoka, Orisav i Borisav i sedmi Milisav.

Ili: Vole i Voleta, Rale i Raleta, Mile i Mileta i mali Przozak.
Ili: Vao i Vaoka, Mio i Mioka, Skarabojo i Borisav i mali Biljurak
Ili: Mile i Mileta, Rade i Radeta, Bore i Boreta i mali Prigimiz. 

Pojava Vlasica na nebu o Petrovdanu znacila je dolazak zore te je narod u to doba noci odlazio na kosidbu. Oko Bozica Vlasici pred zoru zalaze pa je to bio cas za ustajanje.
Narod kaze da se Vlasici ne vide od Djurdjevdana do Petrovdana te tako oni "otvaraju leto a zatvaraju zimu". Postoji i izreka da "djurdjevska zora Vlasice zatvara, a vidovdanska zora Vlasice otvara" otuda sto se ove zvezde prvi put u godini vide uoci Vidovdana.

Izvor:
-Astronomija u predanjima, obicajima i umotvorinama Srba, Nenad Dj. Jankovic
Astronomski magazin, Milan Milošević

astrofoto label
Veća ilustracija

Krenemo mi tako pre jedno 10 dana da pobegnemo iz Niša i odemo negde da se opustimo. Dođemo u selo gde imam kuću, u Rutevac. Nisam odakle, niti bilo ko od mojih. Kupio sam tu seosko domaćinstvo da imam gde da se sklonim danas sutra, a i za odmor. Na sve sam razmišljao, ali ne i na to da će kiša, sneg i vetar verovatno stati dok smo ovde. Nekako sam očekivao da će ta tmurnost ostati u onom intenzitetu u kom je bila kad smo krenuli iz Niša. Poneli smo sve što nam treba sem moje opreme. E tu je kvaka. Zadnjih par dana nebo fenomenalno za posmatranje, seeing dobar, bez bez turbolencija u atmosferi, a moj teleskop, fotoaparat i ostalo sedi u Nišu i skuplja prašinu. Doslovno sam poludeo. Svako veče sedim napolje, mrznem se, gledam u nebo i psujem se. Mrznem se napolju, a znojim se od nervoze gde mi je pamet bila da ne ponesem ništa, pa ni stativ za mobilni... ALI, danas je bila prekretnica. Otišao u radionicu, napravio stalak za fon i slikao malo šta se dalo slikati. pobego sam iza kuće od mesečine. Granična magnituda neba je bila nešto ispod 5 što je manje više loše, ali to je što je. Onda je usledilo malo pucanja, pa stakiranja i sređivanja i voilà 😊.  Namerno sam ostavio potpis fona da bi se videlo da je oprema za slikanje krajnje jadna, ali sam ipak uspeo da zadovoljim sebe 😃

Sad malo podaci snimanja:

N21.6076
E43.5953
Rutevac
Vreme snimanja 21:30
temperatura 9 stepeni
8.4.2020.
Xiaomi Redmi 7
exp. 4sec x 10
f2.2
ISO 3200
Focal lenth 3.8mm
obrada:
Registax
PS CS6
Picassa


P.S. linije u asterizmima sam nacrtao da bi se lakše shvatilo šta je slikano, a da bele tačkice nisu greška na čipu 😃. Cone maglinu sam označio jer na originalu stvarno tu vidim neku maglinu 😃 mada liči kao da je slikan displej, ali nije. To što se u levom srednjem delu slike vidi ispod oluka da crvenkasno sija, to je kamera od video nadzora sa IC svetlom

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi: