Do nedavno smo videli zvezde kako kruže oko nečeg nevidljivog, kompaktnog i veoma masivnog u centru Mlečnog puta što je upućivalo da je ovaj objekat crna rupa.

BHMB5

Današnja slika pruža prvi direktni vizuelni dokaz o tome.

Na slici ne vidimo samu crnu rupu, jer je ona mračna, vidimo tamno centralno područje ili senku, okruženu vrelim, svetlim gasom.

Pošto je crna rupa udaljena oko 27.000 svetlosnih godina od Zemlje, čini se da na nebu ima otprilike istu veličinu kao krofna na Mesecu.

EHT je 8 povezanih postojećih radio opservatorija širom planete. To je jedan virtuelni teleskop „veličine Zemlje“. Između ostalih EHT mreža radio opservatorija uključuje Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) i Atacama Pathfinder EXperiment (APEX) u pustinji Atakama u Čileu, u suvlasništvu i saradnji sa ESO-om.

BHMB3

Ovo nije prva slika crne rupe koju je EHT kolaboracija objavila, 2019. videli smo sliku M87*, u centru udaljenije galaksije M87. Dve crne rupe izgledaju neverovatno slično, iako je crna rupa naše galaksije više od hiljadu puta manja i manje masivna od M87*.

BHMB4

„Imamo dve potpuno različite vrste galaksija i dve veoma različite mase crnih rupa, ali blizu ivice ovih crnih rupa one izgledaju neverovatno slično“, kaže Sera Markof, kopredsedavajući Naučnog saveta EHT i profesor teorijske astrofizike na Univerzitetu u Amsterdamu, Holandija. "Ovo nam govori da opšta relativnost upravlja ovim objektima izbliza, a sve razlike koje vidimo dalje moraju biti posledica razlika u materijalu koji okružuje crne rupe."

Dobivanje slike crne rupe u centru Mlečnog puta bilo je znatno teže nego za M87*, iako nam je Sgr A* mnogo bliži. Zašto? Gas u blizini obe crne rupe Sgr A* i M87* kreće se istom brzinom, skoro jednako brzo kao svetlost. Ali gasu su potrebni dani do nedelje da kruži oko većeg M87*, dok u slučaju mnogo manjeg Sgr A* gas završava orbitu za samo nekoliko minuta.

To znači da su se osvetljenost i obrazac gasa oko Sgr A* brzo menjali dok ga je EHT posmatrala.

Istraživači su razvili sofisticirane nove alate koji su objasnili kretanje gasa oko Sgr A*. Na ovome je radilo više od 300 istraživača iz 80 instituta širom sveta koji zajedno čine EHT kolaboraciju.

Pored razvoja složenih alata za prevazilaženje izazova snimanja Sgr A*, tim je radio pet godina koristeći superkompjutere da kombinuje i analizira podatke dok je sastavljao biblioteku simuliranih crnih rupa bez presedana za upoređivanje sa zapažanjima.

BHMB1

BHMB2 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret 

 

Naveća crna rupa u poznatom kosmosu

Da li bi Zemlju mogla da proguta crna rupa (TED predavanje)

Hoće li nas progutati crna rupa?

Najbliža crna rupa