Jedan za drugim polako sa životne scene odlaze slavni osvajači kosmosa. Posle Valerija Kubasova i Dejla Gardnera, rastajemo se sa još jednim veteranom.

William R
Astronaut Vilijem Poug (1930-2014.)

Trećeg marta 2014. u 84-oj godini u svojoj kući na Floridi preminuo je astronaut Vilijem Poug (William Reid Pogue). U vesti se navodi da je astronaut umro ‘prirodnom smrću”.

Rodjen januara 1933. u Oklahomi, Poug je diplomirao pedagogiju 1951. Posle toga je prešavši u Vazduhoplovne snage učestvovao u ratu u Koreji. Godine 1966. postao je astronaut NASA-e. Bio je u posadama podrške misija “Apolo-7, 11, 13 i 14”.

Obavio je jedan kosmički let, kao pilot reće (poslednje) misije na orbitalnoj stanici “Skajlab” (Skylab) u period novembar 1973. – februar 1974. U to vreme, bila je to najduža kosmička misija (84 dana).

Vilijema Pouga pamtim upravo iz tog vremena, kada sam ga na crno-belom TV-u gledao kako bradat plovi u bestežinskom stanju kroz prostrane odaje “Skajlaba”. Sa gašenjem programa “Apolo”, Poug 1975. napušta NASA-e. Godinama je radio u sferi popularizacije astronautike i dručtvenih delatnosti.

Autor je knjige “Kako otići u toalet u kosmosu” gde je, na satiričan način opisao svoja iskustva iz kosmičkog leta na stanici “Skajlab”.

Skylab 4 trash
Bradati astonauti na stanici “Skajlab
” - Poug (stoji) sa komandantom misije Džeraldom Karom

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: