23. septembar

Otkriven Neptun

Neptune_statue_virginia_beach
Bog mora, Neptun

>> 1846. Kako je Neptun dobio ime? Neptun, najudaljenija planeta od Sunsa od kako je 2006. godine Pluton onako surovo "izbačen" iz porodice, dobio je ime po rimskom bogu mora. Urbain Jean Joseph Leverrier, francuski matematičar i astronom koji je bio među onima koji je predvideo postojanje Neptuna pre nego što je prvi put otkriven na nebu na današnji dan 1846, dugo je razmišljao da novoj planeti da čak i svoje ime.Među predlozima su bila i imena Janus i Oceanus, ali je ipak na kraju pobedila Leverrierova sugestija, Neptun, postala široko prihvaćena.

Ime je odlično odabrano, jer je planeta stvarno tamno plavo-zelene boje. Njegovih 13 satelita, uključujući Triton i Nereid, dobili su nazive prema nižim bogovima mora i nimfama iz grčke mitologije. Neptunovi prstenovi, se zovu Galle, Leverrier, Lesell, Argo i Adams, u čast slavnih astronoma. Adams, najudaljeniji prsten, sadrži 5 lukova, koji nose nazive Fraternite, Egalite 1 i 2, Liberte i Courage.

Neptune_200i Komparacija veličina: Neptun i Zemlja
             
Više o Neptunu

Neptun,

kako je otrkriven i ostalo važno

Neptun u naučnoj fantastici

O neptunu iz Male astronomije

 


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: