Iako je projekat Vobanista prošle godine zvanično okončan (neskromno ćemo dodati: ceo projekat je protekao veoma uspešno) on se i dalje odvija u vidu osmatračkih aktivnosti i putem raznih vidova popularizacije astronomije i nauke uopšte.

Juče posle podne desetak članova projekta Vobanista računajući tu i nekoliko pozvanih gostiju okupilo se na Andrevlju, izletištu Fruške gore u kojem su Vobanisti održali dve svoje konferencije o svetlosnom zagađenju, a u kojem je inače i začeta ideja o saradnji sa mađarskim parterom još pre desetak godina što je konačno i rezultiralo projektom Vobanista.

Cilj jučerašnjeg okupljanja je bio astronomsko osmatranje (zbog čega je poneseno više astronomskih instrumenata) i razgovor o budućem radu. Naime okosnicu članova za nov planirani projekat o kome će narednih meseci biti kako se očekuje više reči, čine upravo Vobanisti. 

Na žalost, iako je vreme bilo vrlo prijatno, nebo je bilo pokriveno oblacima te ovog puta od planiranog posmatranja nije bilo ništa, ali su razgovori bili korisni.

Fotografije sa sastanka na Andrevlju 23. maja 2021.

 ZCL8294 copy  ZCL8298 copy
 ZCL8328 copy  ZCL8396 copy

 

VoBaNISTA - FAQ – pitanja i odgovori