Nil Armstrong (Neil), prvi čovek na Mesecu, imao je operaciju na srcu koja je obavljena samo nekoliko dana posle njegovog 82. rodjendana. Njegova supruga Kerol (Carol) kaže da se legendarni astronaut uspešno oporavlja i da očekuje njegovo potpuno ozdravljenje.

ARMSTRONG_1615589c

Nije obelodanjeno gde se Armstrong nalazi, ali je poznato da godinama živi u Sinsinatiju (Cincinnati). Tokom medicinske tzv. stres-kontrole prošlog ponedeljka, lekari su ustanovili četiri blokade u arterijama koje vode prema srcu Armstronga. Sledećeg dana obavljena je bajpas operacija. Tada su lekari premostili problematični deo u arterijskom sistemu. Operacija je trajala nekoliko časova.

Očekuje se da će Armstrongu koji se još uvek nalaziu u bolnici biti potrebno 4 do 6 meseci do potpunog ozdravljenja. Ugradnja bajpasa je već godinama rutinska operacija sa izuzetno visokim stepenom uspešnosti - preko 98%.

Nil Armstrong je komandovao dramatičnom misijom "Džemini-8" (Gemini) marta 1966. kada je obavljeno prvo spajanje u kosmosu. U julu 1969. tokom misije "Apolo-11" (Apollo) kao prvi čovek, kročio je na površinu Meseca i, reklo bi se protiv njegove volje, zauvek ušao u istoriju.

Ubrzo posle toga je napustio NASA-u i decenijama vodio povučen život, daleko od očiju javnosti.    
Direktor NASA-e Čarls Boulden (Charles Bolden) je poželeo uspešan oporavak Nilu Armstrongu. Tim se željama i mi pridružujemo.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: