Zamislite divno letnje veče. Venera, Mars i Saturn u sajnom trouglu, na nebu koje još nije sasvim izgubilo boju. Oko vas zidine i stubovi carske palate se ocrtavaju na horizontu. Dodajte tome i muziku na gitarama. Savršeno astronomsko veče, zar ne?

Carska palata Felix Romulijana kod Zaječara, 11.08.2010. Završetak sezone iskopavanja i nedavni nalaz dela predivne skulpture su povod za koncert evergrin muzike. Koncerti na Romulijani su uvek poseban doživljaj, bilo da su mali ili veliki poput nezaborvnog koncerta 'Balkanike'. Mesto odiše nekom posebnom, veličanstvenom atmosferom koja daje sjaj svim događajima koji se tamo odigravaju.

statua
Novootkrivena statua u Felix Romulijani

Ovog puta je sve opuštenije i liči na veliko druženje. Nad Romulijanom pada mrak i pojavljuju se zvezde. U atrijumu nakoliko baklji osvetljava put do 'male sale' u kojoj par reflektora baca svetlo na muzičare medju kamenim stubovima. Stari momci iz grada, Deša, Cumbi i Zvonko, ’OLD MEN’, sviraju evergrin. Tri gitare i usna harmonika, a na repertoaru: Bitlsi, Dilan....

Tokom koncerta se iskradam, skoro neprimetno, i vraćam u atrijum. Tamo je prizor koji nesmem propustiti – planetarni trio iznad zidina Romulijane. Neznam da li je muzika bila dodatak prizoru ili je planetarni trio bio dodatak muzici, u svakom slučaju oba tria su učinila da veče bude nezaboravno.

Nadam se da će vam ovih nekoliko fotografija dočarati bar deo atmosfere sa carske palate.

Muziku ćete morati da zamišljate.

koncert1-r
Koncert

venera-u-krosnji-1
Venera u krošnji drveta 

Ako ste u prilici svakako isplanirajte posetu Felix Romulijani i nakon nje obavezno svratite u muzej u Zaječaru, tamo vas čeka prava poslastica - postavka najlepših i najvrednijih mozaika i skuptura iz palate. Podatak da je Romulijana stavljena pod zaštitu UNESK-a kao svetska baština, govori dovoljno o značaju palate i lepoti mozaika i skulptura koje su tamo pronađene.

koncert2-r
Koncert

Dok vam se ne pruži prilika da sve to vidite uživo pogledajte malo

http://www.gamzigrad.com/.

Ili

http://www.toozajecar.co.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=76:felix-romulijana&catid=3:znamenitosti

ili potražite sami po internetu.

planetarni-trio-r
Planetarni trio (klik za veću fotografiju)