Kad je oblačno nad Vidojevicom tamo u Stanici podivljaju od dosade, pa onda zovu ljude u ponoć preko Skajpa.

ZalazakOSV

Kada su mene zvali pretprošle noći bili su baš nešto veseli. Svo troje: i Sekula i Miloš i Micika. Micika je mačka koju su pre nekoliko nedelja našli kako drhti pored puta za Stanicu, na sred planine, pa su je usvojili.

Micika
Micika

7Miodrag Sekulić i Miloš Gagić

5Imaju i jelkicu

3

Miloš Drži telefon isped monitora da bih ja malo popričao s Ljubinkom Jovanovićem (Kranjska Gora)

Kaže Miloš da su prošlih dana oko Stanice otkrili neke čudne tragove pa su odlučili da sa programa SETI pređu na program Jeti. Što da, kaže, traže vanzemaljce u crnom svemiru kada su im oni ispred nosa na belom snegu. Samo što ih još nisu otkrili.

Ali, kaže Sekula da možda i jesu jer postoji teorija da su vanzemaljci zapravo mačke, poslate iz Alfa Kentaura da špijuniraju, nas ljude, ovde na Zemlji…

I toliko su njih dvojica puno i svašta pričala da ih ja ništa nisam razumeo. Pomislio sam na kraju da je to od života u šumi i boravka na visini, u planini, i da bi silazak međ ljude za njih imao blagotvorno dejstvo.

Jer nije lako tamo gore raditi. Mislim, jeste dan ili dva, ali evo Sekula je sastavio preko dve godine. Kad je vedro on satima prati kvazare, remnante, nebule i ostalo što zahtevaju projekti. Pre neku noć Miloš je proveo pet sati piljeći u jednu dvojnu zvezdu. Počnu oni tako kad se spusti noć, pa rade do jutra kada konačno odu na spavanje. Posle podne javljaju svojima da su živi, a onda otvaraju kupole i pripremaju se za posao. I tako danima, noćima, mesecima i godinama. I zato kada je oblačno pa ne mogu da rade onda zovu ljude i saopštavaju im teorije. Zbilja treba malo da siđu dole i stabilizuju se.

Inače tamo gore je sada sneg, temperatura u debelom minusu, okolo šetaju vuci i divlje svinje i eto, lepo im je.


Sneg na Vidojevici

VIDESMO VIDOJEVICU

Albumi sa Astronomske stanice Vidojevica

Astrofotografska radionica na Vidojevici

Prvo svetlo teleskopa Milanković na Vidojevici