×

Obaveštenje

Lack of access rights - File 'http:/www.astronomija.co.rs/suncsist/sateliti/mesec/Tycho/3D_centralni_vrh_sm.jpg'
Lack of access rights - File 'http:/www.astronomija.co.rs/suncsist/sateliti/mesec/Tycho/Tiho_centrali_vrh.jpg'

 Kliknite na sliku  
tycho.jpg (51084 bytes)
Tiho
Posmatran sa Zemlje krater je upadljiv u vreme punog Meseca jer se tada dobro vide zraci koji izviru iz njega. Ti zraci su fina prašina koja potiče od materijala izbačenog u trenutku nastanka kratera. Krater je izrovan pre oko 110 miliona godina kada je na njegovo mesto pao asteroid. Danas se prilično pouzdano zna da je asteroid doleteo iz glavnog asteroidnog pojasa i da je vodio poreklo iz familije Baptistina o čemu nešto više možete naći ovde: Familija Baptistina ubila dinosauruse.

Uglavnom, krater je divan, pravi klasičan krater, sa centralnim vrhom, pravilnog, kružnog oblika i ravnim dnom. U prečniku ima 88 kilometara. O ovom krateru više imate ovde: Krater Tycho, a sad ćemo pokloniti pažnju jednom od rezultata misije Kaguya, tj. Selene (Izlazeće Sunce na Mesecu).

Na osnovu snimaka satelita Kaguya japanski stručnjaci su napravili 3D animaciju kratera Tiho. Za pravi doživljaj potrebno je da animaciju gledate kroz 3D naočere, ali i bez njih putovanje po krateru je predivno. Ali to ćete posle, sad pogledajte ovu fotografiju ispod.
 

Centralni vrh ktareta Tiho. Credit: JAXA

To je centralni vrh u krateru. U pitanju je vrlo lepa planina visine 1500 visine. A ovo dole je već pravi 3D snimak. Pogledajte ga kroz naočare i naćićete se u krateru.
  

 Kliknite na ilustraciju  
Centralni vrh ktareta Tiho, 3D. Credit: JAXA

Ali konačno, pogledajte ovde. To je ta animacija koju smo pomenuli. Na Jaksinom sajtu možete skinuti taj film u dve veličine. Ako imate dobar odnos sa Internetom preuzmite makar manji snimak. Verujte - vredi!.