Sedam meseci, NASA / ESA svemirski teleskop Habl je posmatrao region severnog pola Saturna i svojim spektrografom u ultraljubičastom svetlu snimio niz slika njegove aurore. Snimci su napravljeni pre i posle Saturnovog ljetnjeg solsticija.

Saturn auroraNASA
 NASA/ESA Hubble Space telescope 

Na Zemlji, auroru stvaraju uglavnom protoni i elektroni koje Sunce emituje stvarajući solarni vetar. Kada se ove naelektrisane čestice približe našoj planeti one stupaju u inrerakciju sa magnetnim poljem, koje deluje kao gigantski štit. Zarobljene unutar magnetosfere mogu biti pod naponom i prate linije magnetnog polja do magnetnih polova. U dodiru sa atomima kiseonika i azota u gornjim slojevima atmosfere, jonosferi stvaraju, šarenu svetlost vidljivu u polarnim regijama i većim geografskim širinama na Zemlji.

Aurore se ne javljaju samo na našoj planeti. Utvrđeno je da Jupiter, Saturn, Uran i Neptun imaju slične aurore. Pošto u atmosferi ovih četiri gasovitih planeta dominira vodonik, njihove aurore se mogu videti samo u ultraljubičastim talasnim dužinama. 

Priroda aurora na Zemlji i spoljnim planetama nije sasvim ista. Jupiterova, Uranova i Neptunova aurora nije uzrokovana solarnim vetrom, već nekim mehanizmom koji još nije otkriven.

Saturnov glavni auroralni prsten izgleda kao da je izazvan solarnim vetrom, ali neki delovi aurore kao da potiču od nekog drugog nepoznatog uzroka.


Ova Hablova slika je kompozicija opservacija napravljenih početkom 2018. godine u optičkom i 2017. u ultraaljubičstom delu spektra. Image credit: NASA / ESA / Hubble / A. Simon, NASA-ov Goddard Space Flight Center / OPAL Team / J. DePaskuale, STScI / L. Lami, Observatoire de Paris.

Na varijabilnost Saturnove aurore utiču solarni vetar i brza rotacija planete, koja traje oko 11 sati.


https://www.sciencealert.com/saturn-aurora-hubble-space-telescope-cassini-grand-finale 

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MisaBracic portret