Praktično sve što je potrebno naučnicima da sastave istorijski mozaik o nastanku Sunčevog sistema, daju im meteoriti. Mada su u tom proučavanju svi meteorti važni, ipak je najvažnije da se uzorci pronađu odmah po udaru u Zemlju i što pre se dostave na laboratorijske analize.

Pozabavićemo se onim meteoritma za koje mnogi ekspert kažu da su imali najveći značaj za modernu nauku.

laigle

Ranog jutra 26. aprila 1803. godine, na nebu iznad normandijskog grada L'Aiglea pojavilo se na hiljade meteorita. Do tada, čak i padovi onih meteorita koji su imali svedoke, tretirani su slično kao što se danas odnosimo prema letećim tanjirima ili Jetiju. Meteorsko bombardovanje L'Aiglea bio je čak i najvećim skepticima nepobitan dokaz da su kamene krhotine u stanju da padaju sa neba. Do danas je sakupljeno oko 3.000 komadića ovog meteorita, ukupne težine od oko 37 kg. Zna se da su se ubrzo posle toga na aukcijama u Engleskoj mogli kupiti oni veći komadi i da je jedan, dimenzija 15x14 cm, postigao fantastičnu cenu od današnjih 50.000 dolara.

l aigleL'aigle,

Posle događaja u L'Aigleu, padovi meteorita su pažljivo istraživani. Mnogi prirodnjački muzeju širom sveta nastojali su da ih nabave i stvarali svoje kolekcije.

Ostatci meteorita koji pronalazimo su najčešće gromade kamena, a ponekad i gvožđa, mada većina njih najčešće izgori u atmosferi na visini od 40–50 km. Bilo je zabeleženih slučajeva padova meteorita i kod nas. Zabeleženo je na, primer, da je u Hrvatskoj (kod Hrašćine) 1751. godine pao jedan grumen težak oko 49 kg, pretežno od gvožđa, čiji se delovi (većim delom) čuvaju u Beču, a jedan deo u Zagrebu* . Takođe se zna da i Sveti kamen svih muslimana, Ćaba (Kaaba) predstavlja zapravo fragmenat jednog velikog meteorita koji je u to doba pao na Zemlju.

 

* U Srbiji je do sada zabeleženo 4 pada meteorita. Prvi je pao 1877. godine kod Sokobanje, drugi 1889. na planini Jelici i njihovi delovi delovi se danas nalaze u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu. Treći je pao kod Guče 1891. godine, a četvrti kod Čačka 1919. godine i oni su tokom ratova pokradeni Svi ovi navedeni meteoriti su bili kamenog sastava. Na teritoriji Srbije je pronađen 1947. godine i jedan gvozdeni meteorit, nazvan Dimitrovgradsko gvožđe.

 

Čueni meteoriti: L'aigle  *   Allende  *  Marčison

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: